Ilegalci na matuljskom terenu i u zaleđu Lovrana

BITKA ZA PREŽIVLJAVANJE Migranti noću lutaju po liburnijskim šumama

Marina Kirigin

Šume u zaleđu Opatijske rivijere utočišta su migranata / Snimio Silvano JEŽINA

Šume u zaleđu Opatijske rivijere utočišta su migranata / Snimio Silvano JEŽINA

Kretanja migranata uočili su i stanovnici u zaleđu Lovrana i Opatije, u Konjskom i Dobreću, pokraj tunela Učka. Zamjenik načelnika Općine Lovran Toni Družeta kaže kako su o tim navodima stanovnika obavijestili policiju koja ih za ophodnje nije pronašlaMATULJI/UČKA Jačanje migrantske krize već ovog ljeta osjetilo se na području Općine Matulji, a čini se kako putevi migranata sada već prolaze i nižim liburnijskim krajevima.


Stanovništvo Šapjana, Muna, Žejana već unazad nekoliko mjeseci susreće migrante u dvorištima, na cestama, u šumama, a posljednjih dana njihova kretanja uočena su i u blizini tunela Učka, Dobreća…


Stanovnici Liburnije iako ne žele unaprijed osuđivati ljude koji bježe od terora, rata i putuju u nadi da će svoje bolje sutra pronaći u nekim zapadnoeuropskim zemljama, sve češće zbog ružnih događaja u regiji, pa i u nekim zapadnoeuroskim državama, strahuju za sebe i svoju imovinu.


Svjetla gore cijelu noć
– Uvukao se strah pod kožu. Zaključavamo vrata, puštamo svjetla upaljena u kući i u dvorištu tijekom cijele noći. Kada se navečer vraćam s posla zamolim muške ukućane da me iziđu van pričekati u dvorište. Nisam osobno imala nikakvih konkretnih iskustava, kontakata s migrantima, međutim mojoj sestrični pred dva mjeseca upali su u kuću njih petero, a među njima i jedna žena. Kada su uočeni razbježali su se. Mi smo obavijestili policiju i neki od njih su i uhvaćeni. Čini mi se kako je ovo naše područje bilo tranzitnije ovoga ljeta za lijepog vrmena, a sada migrante previše ne vidim, vjerujem kako se više kreću noću jer znam čuti lupkanje, šuštanje. Razlog tome su vjerojatno i konstantne ophodnje policije koja odlično radi svoj posao. Obilaze područje i u službenim automobilima i u civilu, a dali su nam i broj telefona na koji možemo dojaviti ako uočimo migrante u nekom području – rekla je mještanka Šapjana.


Član Mjesnog odbora Mune rekao je kako za sada nije bilo nekih ozbiljnih, neugodnih situacija. Navodi kako policija dobro odrađuje posao pa je tako i neki dan za najvećeg nevremena i crvenog alarma zaustavila kombi u kojem su bili migranti.


Uselili u štalu


– Migranti se puno kreću šumom, zna ih biti po desetak i lovci ih često uoče i onda jave policiji. Mom prijatelju u Žejanama nakratko su se uselili u štalu. Tamo su naložili vatru, bilo je pepela po podu, ali na sreću ništa se nije zapalilo. Drugih nelagodnih situacija kod nas nije bilo. Ne znam je li to istina, međutim u jednom trenutku proširila se priča da su u selu ostavili, zaboravili djevojčicu – rekao je član MO Mune.


Kretanja migranata uočili su i stanovnici u zaleđu Lovrana i Opatije, u Konjskom i Dobreću, pokraj tunela Učka. Zamjenik načelnika Općine Lovran Toni Družeta kaže kako su o tim navodima stanovnika obavijestili policiju, kako je policija izašla na teren, ali kako za ophodnje nikoga nisu zapazili.