Skup Covid-19 poruke

Riječanin osmislio algoritam koji sedam dana ranije predviđa kako će se širiti zaraza korone

Ingrid Šestan Kučić

Igor Mezić / Foto Sergej Drechsler

Igor Mezić / Foto Sergej Drechsler

Sudionik konferencije bio je prof. dr. Igor Mezić sa Sveučilišta Kalifornija u Santa Barbari, koji je sa svojim timom osmislio algoritam koji sedam dana ranije može predvidjeti kako će se širiti zaraza COVID-19Sveučilište u Rijeci i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti – Zavod za biomedicinske znanosti u Rijeci organizirali su treći u nizu interdisciplinarni znanstveni skup COVID-19 PORUKE (COVID-19 MESSAGES).


Riječ je o ciklusu od pet jednodnevnih znanstvenih skupova koji su započeli u rujnu i održavat će se do kraja studenoga, a za razliku od prve dvije konferencije koje su održane u hibridnom obliku, jučerašnja je održana online.


Pod nazivom »Stem for Human Species Survival« domaći i strani stručnjaci iz područja tehničkih znanosti otvorili su važna pitanja daljnjeg razvoja i uloge informacijsko-komunikacijskih tehnologija, umjetne inteligencije, kibernetičke sigurnosti te o istraživanjima u energetici i održivom razvoju.
Tako se moglo čuti da je pandemija donijela kratko zaustavljanje putovanja i mnogo nebitnih gospodarskih aktivnosti, a s tim i pad granične potrošnje energije, što znači uglavnom fosilnih goriva.


To samo po sebi neće imati trajni učinak na klimatske promjene s obzirom na to da raste stopa ugljika te će koncentracija dioksida u atmosferi biti zanemarivo smanjena. Međutim, takva je situacija pokazala krhkost ulaganja u fosilna goriva.


Naglašeno je da moramo smanjiti emisiju stakleničkih plinova u Europskoj uniji za 55 do 60 posto do 2030. godine i najmanje 45 posto na globalnoj razini. To znači da moramo brzo ulagati u obnovljive izvore energije i postupno ukinite tehnologije za fosilna goriva te ubrzati ulaganja u čiste tehnologije.


Tijekom konferencije raspravljalo se i o uvođenju digitalnih asistenata kao sustava koji poboljšava zdravstvenu skrb i smanjuje troškove te su predstavljeni pilot-projekti digitalnog asistenta Andrija koji pomaže Ministarstvu zdravstva komunicirati s građanima tijekom pandemije COVID-19 i digitalne asistentice Megi, koja posljednjih 11 mjeseci pomaže liječnicima na klinici Magdalena i služi u upravljanju liječenja bolesnika s hipertenzijom.


Sudionik konferencije bio je i član Međunarodnog znanstvenog savjeta riječkog Sveučilišta prof. dr. Igor Mezić sa Sveučilišta Kalifornija u Santa Barbari, koji je sa svojim timom osmislio algoritam koji sedam dana ranije može predvidjeti kako će se širiti zaraza COVID-19.