Marin Karuza

Indijski put do zvijezda: 342 satelita za 36 država

Karmen Bosnić

Marin Karuza / Foto Marko Gracin

Marin Karuza / Foto Marko Gracin

Predavanje u Astronomskom centru u organizaciji Hrvatsko-indijskog društva prijateljstva i Veleposlanstva Indije“Indijski put do zvijezda – Od prvih opažanja do promatranja gravitacijskih valova” naziv je predavanja prof. dr. sc. Marina Karuze s Odjela za fiziku Sveučilišta u Rijeci što je održano u Astronomskom centru u organizaciji Hrvatsko-indijskog društva prijateljstva i Veleposlanstva Indije u Zagrebu.


Uvodne govore održali su veleposlanik Indije u RH Raj Kumar Srivastava, prof. dr. sc. Gordan Jelenić, prorektor za znanost i umjetnost Sveučilišta u Rijeci te Mladen Zlamalik, predsjednik Hrvatsko-indijskog društva prijateljstva.

– Proslava u povodu 75 godina neovisnosti Indije počela je 12. ožujka 2021. godine, a tijekom 75 tjedana koliko proslava traje, do 15. kolovoza 2023. godine, planirane su različite aktivnosti, istaknuo je Zlamalik, napomenuvši da je u sklopu tog programa organizirano i ovo predavanje.


Veleposlanik Indije u RH Raj Kumar Srivastava govorio je o inicijativi indijske vlade Azadi Ka Amrit Mahotsav, da se obilježi 75 godina neovisnosti države, kao i 5.000 duga povijest Indije.


– Ideja proslave je da za 25 godina budemo još ponosniji za 100. godišnjicu naše nezavisnosti, istaknuo je veleposlanik Srivastava. Govoreći o svemirskom programu koji je šezdesetih pokrenuo Vikram Sarabhai, naglasio je važnost velikog broja lansiranih satelita te upotrebu najnovije tehnologije za dobrobit društva.


Profesor Karuza tijekom predavanja istaknuo je ulogu Indije koja razvija svemirski program od 1960. Indijska svemirska agencija ISRO lansirala je 342 satelita za 36 država.