Kraljevska akademija

Benjamin List i David MacMillan dobitnici Nobelove nagrade za kemiju

Hina

REUTERS

REUTERS

U četvrtak će se objaviti dobitnik nagrade za književnost te u petak za mir, jedina nagrada koja se dodjeljuje u Oslu. Dobitnici Nobelove nagrade za kemiju za 2021. su znanstvenici Benjamin List i David MacMillan za “razvoj asimetrične organokatalize”, objavila je u srijedu Kraljevska švedska akademija znanosti.


Nobelovu nagradu utemeljio je švedski izumitelj dinamita i poslovni čovjek Alfred Nobel i dodjeljuje se od 1901. za iznimna postignuća u znanosti te za književnost i kao priznanje naporima za mir.


Ni ove godine zbog covida-19 neće biti banketa u Stockholmu te će laureati primiti medalje i diplome u svojim domovinama.
Ugledna nagrada vrijedna je deset milijuna švedskih kruna, što je nešto manje od milijun eura.


U četvrtak će se objaviti dobitnik nagrade za književnost te u petak za mir, jedina nagrada koja se dodjeljuje u Oslu.


Nagrada za ekonomiju bit će objavljena u ponedjeljak, čime završava ovogodišnji ciklus.


U utorak je objavljeno da su dobitnici Nobela za fiziku znanstvenici Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann i Giorgio Parisi  za njihov “revolucionarni doprinos razumijevanju složenih fizikalnih  sustava”, a u ponedjeljak su Nobelovu nagradu za medicinu dobili  Amerikanci David Julius i Ardem Patapoutian, zaslužni za otkriće načina na koji živčani sustav osjeća temperaturu i dodir.