U 81. godini

Umro Clive Sinclair, tvorac najpopularnijeg kućnog računala iz 80-ih, ZX Spectruma

T.I.

Karizmatični izumitelj ostat će najpoznatiji po uređaju koji će zainteresirati mase za kompjutere tijekom 80-ih godina prošlog stoljeća zahvaljujući tome što je njegov ZX Spectrum bio cjenovno dostupan prosječnom domaćinstvu u vrijeme kad su računala koštala pravo bogatstvoTvorac jednog od prvih popularnih kućnih računala ZX Spectrum, Sir Clive Sinclair umro je jučer u 81. godini nakon duge bolesti.


Karizmatični izumitelj ostat će najpoznatiji po uređaju koji će zainteresirati mase za kompjutere tijekom 80-ih godina prošlog stoljeća zahvaljujući tome što je njegov ZX Spectrum bio cjenovno dostuapan prosječnom domaćinstvu u vrijeme kad su računala koštala pravo bogatstvo, a nisu – po današnjim standardima – pružala puno.


ZX Spectrum 16K koštao je tek 125 funti tek nešto kratko nakon pojave Applea II, drugog ranog slavnog kompjutera za kućnu uporabu za kojeg je trebalo izdvojiti krupnih 1300 dolara. Ako ste htjeli igrati jednostavne video igrice kod kuće u 80-im godinama prošlog stoljeća, izbor se svodio na ZX Spectrum ili Commodore 64. Trećeg zapravo nije bilo. Mnogi današnji tehnološki moguli odrasli su na ovom kompjuteru. Među njima i Elon Musk koji se na Twitteru povodom Sinclairove smrti oglasio kratko i jasno riječima da počiva u miru i da je volio ZX Spectrum.Osim Spectruma i popularizacije kompjutera, Sinclairu se u zasluge pripisuje i izum džepnog kalkulatora Sinclair Executive deset godina prije Spectruma, 1972. godine.


Avangardnim izumiteljem ispred svog vremena možemo ga nazvati i zbog činjenica da je 80-ih pokušavao promijeniti način prometovanja u velikim gradovima opterećenih zagađenjem. U tu je svrhu izmislio sredinom 80-ih godina električni tricikl C5, koji je privukao dosta pažnje, ali bilo je prerano i tehnologija izrade baterija je bila na preniskoj razini da bi ovaj proizvod bio naširoko prihvaćen.