Rizičan eksperiment

Umjesto Eldorada, prvi dan nakon uvođenja bitcoina u Salvadoru kao službene valute pretvorio se u noćnu moru

T.I.

Foto: Bitcoin.com

Foto: Bitcoin.com

Dogodilo se upravo ono što predsjednik Nayib Bukele nije želio, a  što su zabrinuti građani Salvadora u anketama navodili kao razlog skepse. Naime, vrijednost bitcoina u zadnjih je 24 sata naglo palaJučerašnje uvođenje bitcoina u Salvadoru dan kasnije daleko je od onoga kako si je to zamislio predsjednik Nayib Bukele kad je pokrenuo inicijativu i upustio se u ovakav eksperiment. Dogodilo se upravo ono što nije želio, a  što su zabrinuti građani Salvadora u anketama navodili kao razlog skepse. Naime, vrijednost bitcoina (ali i ostalih kriptovaluta poput ethereuma, cardana i doge coina) u zadnjih je 24 sata naglo pala. Dok ovo pišemo, stoji  da je bitcoin izgubio 15 posto na vrijednosti u 24 sata, a to je upravo suprotno od intencije cijele priče.


Naime, Bukele je potez opravdavao činjenicom da milijune dolara (vlada tvrdi oko 400 milijuna godišnje) građani plaćaju provizija za doznake iz inozemstva. Salvador je jedna od najsiromašnijih zemalja Srednje i Južne Amerike i ovisi o doznakama svojih „gastarbajtera“ koje iznose čak 20 posto domaćeg bruto proizvoda. S transferima u bitcoinu preko vladinog digitalnog novčanika, provizije nestaju. No, što kad se dogodi da jučer poslanih 100 dolara u Salvadoru danas vrijedi samo 85 zbog pada kriptovalute, što je veći postotak od bilo koje provizije? Na neki način, predsjednik Bukele svoje građane tjera da budu brokeri, da se kockaju sa svojim novcem pristiglim iz inozemstva, iako to mnogi jednostavno ne žele.


BBC danas prenosi riječi jednog opozicijskog političara da je samo u prvom danu Salvador izgubio 3 milijuna dolara zbog pada bitcoina.
Tu problemima nije kraj, digitalne platforme poput one Applea i Huaweia u svoje trgovina aplikacijama na mobitelima nisu uvrstile salvadorski digitalni novčanik Chivo u ponudu, a prvi dan su se u ovoj slabo kompjuteriziranoj zemlji i serveri srušili nakon što su postali preopterećeni zbog masovne registracije korisnika u državni digitalni novčanik.


Predsjednik Bukele je najavio da se dječje bolesti očekuju u vezi s uvođenjem bitcoina i da treba vremena da se sustav stabilizira, ali činjenica jest da je eksperiment prije počeo kao noćna mora nego Eldorado.


“Bio je to jako loš dan za predsjednika Bukelea, njegovu vladu i njegov Bitcoin eksperiment. Većina stanovništva zna vrlo malo o kriptovalutama. Ono što znamo je da je riječ o vrlo nestabilnom tržištu. Danas se to zasigurno očitovalo” – rekao je za BBC oporbeni političar iz redova centrističke partije Nuestro Tiempo Johnny Wright Sol.


Wright Sol je upozorio da nisu poštovane demokratske procedure prihvaćanja bitcoina kao nacionalne valute.


“Zakon o bitcoinu odobren je u parlamentu s gotovo nikakvom raspravom koja je trajala sveukupno pet sati.  Mi nismo mrzitelji kriptovaluta ili bitcoina, ali ne vjerujemo da bi trebalo biti obvezno da tvrtke moraju prihvatiti bitcoin kao sredstvo plaćanja. Država jamči za ta  plaćanja i preuzima rizik, ali taj rizik će na kraju platiti porezni obveznici“ – upozorava oporbeni političar koji nije jedini skeptičan u vezi bitcoina kao obaveznog sredstva plaćanja. Naime, u vrijeme prihvaćanja zakona o bitcoinu, ispred Vrhovnog suda u San Salvadoru izbili su nemiri tisuća građana nezadovoljnih ovom dalekosežnom odlukom vlade.


U svakom slučaju, led je probijen, Nayib Bukele je povukao rizičan potez koji bi mogao promijeniti financijske agende država u budućnosti, ali i propasti kao neuspio eksperiment neodgovornog političara koji se kocka tuđim novcem, onim svih građana jedne zemlje. Vrijeme će pokazati je li Bukele ili su njegovi kritičari bili u pravu.