Crvena subota

Trend od “crnog petka” se nastavlja. Bitcoin i ostale kriptovalute i dalje u padu

T.I.

Foto: iStock

Foto: iStock

Stručnjaci smatraju kako je pad tijekom vikenda bio povezan sa širokim odmakom od rizičnije imovine na tradicionalnim tržištima zbog zabrinutosti oko Omicron varijante koronavirusa, o kojem se još ne zna dovoljnoTržište kriptovaluta pamti i bolje dane. Kada se prošlog tjedna dogodio poveći pad vrijednosti gotovo svih vodećih kriptovaluta, koji je koincidirao s Crnim petkom, svjetskim „blagdanom“ kupovine, činilo se kao da se radi o samo kratkotrajnom padu. No sad se vidi da je tih 5 do 10 posto potonuća bilo samo uvertira za daljnji pad gotovo svih bitnih kriptovaluta.


Naime, osam dana nakon Crnog petka, ovoga vikenda osvanula je “crvena subota”, barem kada je riječ o kriptotržištu. Već u ranim jutarnjim satima po našem vremenu pokrenuta je nova poveća rasprodaja i posljedični pad vrijednosti gotovo svih vodećih svjetskih kriptovaluta , a prema nekim stručnjacima i ostatak godine bi mogao proteći u sličnom tonu.


Najpoznatija kriptovaluta bitcoin je u subotu pao za gotovo 20 posto, ethereum za oko 15 posto, a slično su izgledali i grafikoni i ostalih kriptovaluta. Bitcoin je čak nakratko dotaknuo vrijednost od 45.000 dolara, na kojoj se nije našao od početka listopada, a iako se u međuvremenu ona podigla na 47-48 tisuća dolara to je i dalje gotovo za 30% niže od najviše cijene do sada, zabilježene 10. studenog kada se prodavao po 69.000 dolara.
Stručnjaci smatraju kako je pad tijekom vikenda bio povezan sa širokim odmakom od rizičnije imovine na tradicionalnim tržištima zbog zabrinutosti oko Omicron varijante koronavirusa, o kojem se još ne zna dovoljno. Također, u jednadžbu dodaju i nižu likvidnost trgovanja koja vikendom pogađa kriptovalute te zabrinutost vladajućih i središnjih banaka u svijetu oko rastuće inflacije.


Istodobno, dok je bitcoin na nešto nižim razinama cijena, oni koji u njega bezrezervno vjeruju iskoristili su priliku da podebljaju svoje ulagačke pozicije. Vlasti Salvadora – prve države na svijetu gdje je bitcoin uz dolar priznat službenom valutom – tako su, primjerice, kupile još 150 bitcoina po prosječnoj cijeni od 48.670 dolara.