INA i Step Ri

Tim “Ruđerovke” jedan od pobjednika start-up programa Akceleratora Novih ideja

Hina

Ruđerovke

Ruđerovke

Fokus natječaja INA-e i Step Rija bio je na maloprodaji, mobilnosti i energiji, ali i drugim izazovima relevantnima za kompaniju ili koji mogu funkcionirati kao samostalni poslovni model.Tim koji vodi dr. sc. Nataša Šijaković Vujičić s IRB- a jedan je od pobjednika start-up programa Akceleratora Novih Ideja koji zajednički provode INA i Step Ri za start-up “Zelena rješenja” – uklanjanje sumpornih spojeva iz goriva ekstrakcijom novim geliranim ionskim tekućinama.


Start-up program Akcelerator Novih Ideja – [email protected] Ri Playpark – Tech&Retail inkubator pokrenuli su INA i Step Ri – Znanstveno-tehnologijski park Sveučilišta u Rijeci zbog pružanja stručne podrške polaznicima pri ostvarenju poduzetničkih ideja te njihovu plasiranju na tržište.


Fokus natječaja bio je na maloprodaji, mobilnosti i energiji, ali i drugim izazovima relevantnima za kompaniju ili koji mogu funkcionirati kao samostalni poslovni model.
Tim Nataše Šijaković Vujičić s Instituta Ruđera Boškovića (IRB) jedan je od pobjednika toga start-up programa koji se bavi i pročišćavanjem otpadnih voda geliranim ionskim tekućinama, priopćio je u petak IRB.


Od znanstvenog otkrića do tržišta


Šijaković Vujičić znanstvena je suradnica u Laboratoriju za supramolekularnu kemiju Zavoda za organsku kemiju i biokemiju IRB-a. Podsjetila je da se njezin tim prijavio na program jer ih je zanimalo kako od znanstvenog otkrića doći do tržišta, a željeli su usvojiti i poslovna znanja te vještine.


Zahvalila je Borisu Golobu iz Step Ri-ja i njihovim mentorima te Ini na uspješnoj edukaciji i novčanoj nagradi koja će im, ocijenila je, sigurno pomoći u ostvarenju daljnjih ciljeva u području primjene gelatora.


Prvo mjesto dijele sa start-upom “EazyOil” iz Splita koji vodi Duje Roje, a u tom start-upu osmislili su aplikaciju za automatsko plaćanje putem registarskih oznaka automobila na maloprodajnim mjestima. Pobjednici su osvojili po 13.500 kuna, dok je nagradu za najveći napredak u programu u iznosu od 2500 kuna osvojio start-up “Specijalizirana sportska odjeća” a voditeljica tima je Gordana Ban, Crikvenica, stoji u zajedničkom priopćenju Ine i Step Ri-ja.


Kako je navedeno, pobjednici prve generacije korisnika Akceleratora Novih Ideja odabrani su u povodu završetka toga start-up programa.


U inkubatoru koji je trajao gotovo godinu dana, besplatno je sudjelovalo osam timova koji su pod mentorskim vodstvom stručnjaka usavršavali svoje projekte i uspješno završili program.


“Velika nam je čast primiti ovu nagradu. U sklopu programa prošli smo sve razine poduzetništva – od ideje do razvijanja poslovanja. Hvala mentorima i partnerima iz Ine koji su nam pomogli u razvoju našega projekta i istraživanju tržišta. Nagradu namjeravamo iskoristiti za nastavak projekta i pronalaženje novih poslovnih prilika”, izjavio je Duje Roje iz EazyOil-a.


Puno dobrih ideja koje treba poduprijeti


Direktor Step RI-ja Boris Golob ocijenio je kako je ostvarena suradnja dala dodatnu vrijednost njihovu Step Ri PlayPark programu inkubacije – prvenstveno jer je omogućila pristup njihovih start-upova Ini kao potencijalnom poslovnom partneru, ali i korištenje znanja i iskustava Ininih stručnjaka za ubrzavanje i usmjeravanje razvoja njihovih inovacija.


Istaknuo je kako je podrška iskusnih mentora iz industrije ogromna vrijednost za sve koji pokreću novi posao. Golob se nada da će se nastaviti suradnja Ine i Sveučilišta u Rijeci ne samo u poticanju inovacija i poduzetništva već i u transferu znanja i suradnje između znanstvene zajednice Sveučilišta u Rijeci i Ine kao vodeće hrvatske kompanije.


“Naši start-up timovi pokazuju da u Hrvatskoj postoji puno ljudi s dobrim idejama koji se dobro snalaze i u ovim neuobičajenim vremenima, ali kojima treba i odgovarajuća podrška”, rekao je direktor Novih biznisa Ine Marijan Mrkonjić.


Podsjetio je da je INA zato i pokrenula program ANI (Akceleriranje novih ideja) kroz koji, s partnerima, podržava nove ideje i start-up zajednicu. Mrkonjić je zahvalio Step Ri-ju na kvalitetnoj suradnji i čestitao pobjedničkim timovima i svima koji su sudjelovali u programu.