Korak u nepoznato

Salvador postao prva država na svijetu koja je priznala bitcoin kao službenu valutu

T.I.

Da bi ohrabrio sugrađane da počnu koristiti ovu pogodnost, Bukele je obećao svakom građaninu koji se registrira preko državnog digitalnog novčanika 30 dolara jednokratne nagrade u bitcoinuOno što su prije par mjeseci najavili to su danas u Salvadoru  i sproveli u djelo. Postali su prva zemlja na svijetu koja je kriptovalutu bitcoin prihvatila kao službenu valutu, kao zakonsko sredstvo plaćanja.


Predsjednik države, 40-godišnji populist Nayib Bukele je bio veliki zagovornik tog poteza i opravdavao ga je prije svega željom da pomogne vlastitom narodu. Naime, čak 20 posto domaćeg bruto proizvoda čine transferi novca građana Salvadora na privremenom radu u drugim zemljama. Naknade za transakcije su često vrlo visoke, a i kasne, što uvođenjem kriptovalute kao sredstva plaćanja i transferiranja novca prestaje biti problem.Foto: Reuters


Procjene vlasti su da od transfera novca iz inozemstva građani plate čak 340 milijuna eura provizija godišnje, što bi s bitcoinom kao sredstvom plaćanja postala prošlost.
Da bi ohrabrio sugrađane da počnu koristiti ovu pogodnost, Bukele je obećao svakom građaninu koji se registrira preko državnog digitalnog novčanika 30 dolara jednokratne nagrade u bitcoinu. Kako bi stvorio početne zalihe Salvador je iz državnog budžeta prije donošenja zakona i uvođenja kriptovalute kupio 400 bitcoina što je između ostalog u svibnju dovelo do naglog rasta njegove vrijednosti po prvi put preko 52 tisuće dolara. Također, uoči lansiranja, vlada je instalirala bankomate koji će omogućiti pretvaranje bitcoina u dolare i podizanje bez provizije iz Chivo nacionalnog digitalnog novčanika.


No, lansiranje ne prolazi bez problema, danas se Chivo nije pojavio u trgovinama aplikacija Applea, Googlea i Huaweia, na što je Bukele mogao samo izražavati ljutnju preko Twittera.Uz optimizam mnogih u Salvadoru i vjerovanja da će s bitcoinom uštedjeti dosta novca koji su prije prisilno trošili na provizije, mnogo je glasova, prije svega iz struke, da je potez Salvadora prilično riskantna stvar.


Kako prenosi Reuters, postoje sumnje da bi bitcoin mogao povećati regulatorne i financijske rizike Salvador, a ankete pokazuju da su i sami Salvadorci oprezni zbog nestabilnosti kriptovalute koja može poskočiti brzo, ali i izgubiti vrijednost na vrijednosti u dvoznamenkastim postocima u jednom danu. Takvi slučajevi po pitanju bitcoina nisu ništa što već nije viđeno. Postoje i mišljenje da će ovaj potez u državi koju zapadni svijet već opominje zbog antidemokratskih tendencija i korupcije, pospješiti pranje novca u Salvadoru.


Nadalje, čini se da službeno prihvaćanje kriptovalute nije dobro dočekano ni u financijskim institucijama koje surađuju sa Salvadorom.


Nakon što je zakon o bitcoinu odobren, rejting agencija Moody’s snizila je kreditnu sposobnost El Salvadora, dok su i državne obveznice denominirane u dolarima također došle pod pritisak. Još u najavama donošenja zakon o prihvaćanju bitcoina  doveden je u pitanje zajam od više od milijardu dolara koje je Međunarodni monetarni fond (MMF) imao namjeru staviti Salvadoru na raspolaganje. Predsjednik Bukele nije krio ogorčenje i objavio na Twitteru rečenicu: „Moramo slomiti paradigme iz prošlosti. Salvador ima pravo napredovati prema razvijenom svijetu“.


U drugim državama bi mijenjanje ili dodavanje nove valute bilo i prvorazredno političko, odnosno pitanje suvereniteta. U Salvadorui nemaju tog problema. Naime, prije dvadeset godina Salvador je donio jednako kontroverznu političko-financijsku odluku kao i danas. Odrekli su se vlastite valute i kao službenu valutu i uveli američki dolar.