Usluga za FBI

Ruski obavještajci razbili hakersku grupu REvil koja je uglavnom napadala američke tvrtke

T.I.

Foto: iStock

Foto: iStock

REvil je jedna od najozloglašenijih hakerskih organizacija. Među žrtvama su bili JBS, najveći svjetski dobavljač govedine, kao i cjevovod Colonial Pipeline u SAD-u te softverska kompanija KaseyaRuska obavještajna služba FSB, objavila je snimku uspješne akcije privođenja hakerske skupine REvil, odgovorne za brojne cyber napade u kojima su, prema američkom ministarstvu financija, iznudili više od 200 milijuna dolara. Racija je obavljena na ukupno 25 adresa i uhićeno je 14 osumnjičenika, kojima prema podignutoj optužnici, prijeti i do sedam godina zatvora.


Krajem prošle godine policija je uhitila neke članove REvila u Kuvajtu i Rumunjskoj, a prošloga tjedna nekoliko je ljudi povezanih s njima bilo uhićeno i u Ukrajini. Sada se, pak, doznaje kako su vlasti u Rusiji uspjele potpuno razbiti ovu hakersku skupinu i uhititi nekoliko njezinih glavnih članova.


FSB je objavio da su, uz nova uhićenja, zaplijenili i oko 426 milijuna rubalja (36,8 milijuna kuna), 600.000 dolara, 500.000 eura, kao i određena sredstva pohranjena u kriptovalutama, računalnu opremu i 20 luksuznih automobila kupljenih novcem prikupljenim kroz ransomware napade.
REvil je jedna od najozloglašenijih hakerskih organizacija, koja je, kao i sve njoj slične, djelovala tajnovito, a sumnjalo se kako joj je središnjica u Rusiji. Među žrtvama su bili JBS, najveći svjetski dobavljač govedine, kao i cjevovod Colonial Pipeline u SAD-u te softverska kompanija Kaseya, preko koje su uspjeli „zaraziti“ čak milijun računala.


Kako je REvil primarno ciljao američke tvrtke institucije, bio je jedna od tema razgovora Vladimira Putina i Joea Bidena protekloga ljeta. Ruske akcije su provedene na zahtjev SAD-a, a iako zasada nema znakova o izručenju, analitičari ističu da je ovo uhićenje velik korak naprijed u poboljšanju odnosa SAD-a i Rusije, pogotovo kada se uzme u obzir da su oni trenutačno prilično napeti zbog situacije u Ukrajini.


FBI je za uhićenje REvila bio ponudio i nagradu od 10 milijuna dolara, što bi značilo kako duguje pozamašan novac svojem ruskom pandanu, a hoće li ga isplatiti, ostaje za vidjeti.