Alpha Global

Radnici Googlea osnivaju globalni sindikat, morali se organizirati u tajnosti

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Alpha Global borit će se za prava radnika zaposlenih na neodređeno i određeno vrijeme, povremenih i radnika podizvođača u zemljama poput SAD-a, Švicarske, Švedske i Velike BritanijeGoogleovi radnici iz cijelog svijeta osnovat će sindikalni savez, objavila je u ponedjeljak globalna federacija sindikata uslužnog sektora UNI Global Union.


Alpha Global borit će se za prava radnika zaposlenih na neodređeno i određeno vrijeme, povremenih i radnika podizvođača u zemljama poput SAD-a, Švicarske, Švedske i Velike Britanije, priopćio je UNI Global Union koji je pomogao u njegovom osnivanju.


UNI Global Union zastupa oko 20 milijuna radnika u uslužnim sektorima više od 150 zemalja svijeta.
“Problemi u Alphabetu … nisu ograničeni na jednu zemlju i moraju se rješavati na globalnoj razini”, izjavila je glavna tajnica UNI Global Uniona Christy Hoffman.


U Googleovoj krovnoj tvrtki Alphabet nisu odmah odgovorili na upit da komentirali informaciju o osnivanju sindikata.


Početkom godine 200 Googleovih radnika osnovalo je u SAD-u manjinski sindikat, nakon višegodišnjih prosvjeda kojima su nastojali poboljšati uvjete rada. Sindikat je organiziran u tajnosti a priprema je trajala dobar dio prošle godine.


Prema američkom zakonu o radu, tvrtka Alphabet može ignorirati zahtjeve sindikata sve dok ga ne podrži većina zaposlenika.


Sindikati su iznimno rijetka pojava u tehnološkom sektoru koji se dugo opirao nastojanjima visoko kvalificirane radne snage da se organizirano bori za svoja prava.