Rast cijena

Podatkovni centri u Nizozemskoj traže državnu pomoć zbog poskupljenja struje

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Oko 60 operatera podatkovnih centara u Nizozemskoj troši oko 2,3 posto struje u državi i iznimno su izloženi aktualnom velikom poskupljenjuRast cijena električne energije šteti manjim operatorima podatkovnih centara u Nizozemskoj, priopćila je u ponedjeljak udruga, zatraživši financijsku potporu vlade.


Politički čelnici morali bi u globalnoj energetskoj krizi ograničiti cijene električne energije, osigurati porezne olakšice poduzećima ili subvencionirati tvrtke koje ulažu u čišću energiju, sugerira nizozemsko udruženje podatkovnih centara.


“Gotovo svako se poduzeće oslanja na podatkovni centar, pa to ne bi smjeli olako shvatiti”, rekao je glasnogovornik udruge Stijn Grove.
“To je ključni sektor. Ne bismo smjeli predugo čekati s mjerama, moramo nešto napraviti sa cijenama jer bi mogle utjecati i na druge”, dodao je Grove.


Oko 60 operatera podatkovnih centara u Nizozemskoj troši oko 2,3 posto struje u državi i iznimno su izloženi aktualnom velikom poskupljenju.


Dok su veće tvrtke manje osjetljive na fluktuacije cijena, manje općenito nisu zaštićene, upozorio je Grove, i sada su prisiljene prebcivati ih na klijente i smanjivati ulaganja.


“Gotovo udesetorostručena cijena uzrokuje probleme s novčanim tokovima, a problematična je i za ulaganja u projekte održive energije koja su na sadašnjim razinama (cijena) pod pritiskom jer im je taj novac potreban”, tumači on.