Utopija ili?

Nakon uzimanja bitcoina za službenu valutu, Salvador sad gradi i Bitcoin City u kojem neće biti poreza

T.I.

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Bitcoin City imati stambene i poslovne prostore, usluge, zabavu, restorane, zračnu luku, luku i željeznicu. Ambiciozni plan uključuje život "bez poreza na dohodak, nula poreza na imovinu, bez poreza na nabavu, nula gradskog poreza i nula emisija CO2."Salvador, prva zemlja na svijetu koja je priznala bitcoin kao zakonito sredstvo plaćanja i vlastitu valutu, sada namjerava izdati prve državne bitcoin obveznice na svijetu i izgraditi „Bitcoin City“. Ovo je nova ideja  predsjednika Nayiba Bukelea, inače glasnog pobornika kriptovaluta koju je izrekao tijekom događaja “Feel The Bit 2021” u gradu La Libertad.


Ambiciozni projekt u početku će biti financiran s milijardu dolara u tokeniziranim 10-godišnjim obveznicama denominiranih u američkim dolarima za plaćanje 6.5% putem Liquid Networka, prema Samsonu Mowu, izvršnom direktoru za strategiju Blockstreama. Polovica sredstava takozvane “vulkanske obveznice” bit će pretvorena u bitcoin, a druga polovica će se koristiti za infrastrukturu i rudarenje bitcoina na bazi geotermalne energije, rekao je Mow, dok je pozornicu dijelio s Bukeleom.


„Nakon petogodišnjeg razdoblja blokade vlada će početi prodavati svoje bitcoine i isplaćivati dodatnu dividendu ulagačima“, izjavio je Mow za Bloomberg.
Modeli Blockstreama predviđaju da će na kraju 10. godine obveznice godišnji postotak prinosa biti 146% zbog predviđene aprecijacije Bitcoina, predviđajući da će bitcoin dosegnuti granicu od milijun dolara u roku od pet godina. Mow također dodao da je razdoblje blokade obveznica osmišljeno tako da 500 milijuna dolara u bitcoinu skine s tržišta na pet godina.


U priopćenju za javnost, Bukeleov ured je rekao da će Bitcoin City imati stambene i poslovne prostore, usluge, zabavu, restorane, zračnu luku, luku i željeznicu, te da će biti izgrađen u blizini vulkana Conchagua. Ambiciozni plan uključuje život “bez poreza na dohodak, nula poreza na imovinu, bez poreza na nabavu, nula gradskog poreza i nula emisija CO2.”


Jedini porez u Bitcoin Cityju je PDV, a polovica će se koristiti za plaćanje općinskih obveznica, a ostatak za javnu infrastrukturu i održavanje grada”, rekao je Bukele.


Bitcoin je ranije u studenom dosegao rekordnu razinu kada mu je vrijednost prešla 68.000 dolara, a u tjednima nakon toga pao je za gotovo 20%, no Bukele je više puta reagirao na pad cijene novom kupnjom najpopularnije kriptovalute. Od kraja listopada zemlja je posjedovala najmanje 1100 bitcoina koji je u lipnju postao službena državna valuta i od tada se koristi za izgradnju škola i podupiranje novog kripto novčanika u zemlji.


Izgradnja grada trebala bi početi 60 dana nakon što osigura financiranje, vjerojatno negdje 2022. godine.