Kolekcionarsko ludilo

Najskuplja video igra ikad: Super Mario za Nintendo iz 1986. godine prodan za 660 tisuća dolara

T.I.

Heritage Auctions, kuća koja je sprovela prodaju, navela je da igra datira iz 1986. godine. Navodi se da je kupljena kao božićni poklon i da je neotvorena stajala u ladici stola zadnja četiri desetljeća. Mora se priznati, sjajno ulaganje za vlasnikaKoliko kolekcionarska strast može biti jaka i na rubu normalnog iz perspektive svih koji rade za plaću, sugerira vijest koja stiže iz SAD-a.


Savršena, nikad otvarana kopija igre Super Mario Bros za Nintendo prodana je na aukciji za nestvarnih 660 000 dolara, u nadmetanju 13 ponuđača. Kopija je jedna od najranijih verzija igara pakiranih u transparentnu plastiku koje se mogla kupiti u SAD-u. Prema podacima WATA Games, kompanije koja se bavi procjenom vrijednosti igara, Super Mario Bros. je imao sveukupno 11 različitih varijanti kutija, odnosno pakiranja. Kupac je ostao anoniman.


Heritage Auctions, kuća koja je sprovela prodaju, navela je da igra datira iz 1986. godine. Navodi se da je kupljena kao božićni poklon i da je neotvorena stajala u ladici stola zadnja četiri desetljeća. Mora se priznati, sjajno ulaganje za vlasnika koji dugo nije bio ni svjestan što drži u ladici, niti ju je planski držao neotvorenom sve te godine. Dogodilo se.
Ovom prodajom uvelike je preskočen rekord Heritage Aukcije za videoigru u iznosu od 156.000 američkih dolara iz studenog prošle godine. I opet je u pitanju bio Super Mario, rijetka varijanta izdanja Super Mario Bros. 3.


“Čim je ovaj primjerak Super Mario Brosa stigao u Heritage, znali smo da će ga tržište doživjeti kao senzaciju. Pa ipak, postignuta cijena premašila sva naša očekivanja. Iako, pretpostavljam, ne možemo biti previše šokirani; jer, tko ne voli Marija? ” – izjavila je direktorica video igara Heritage Auctions Valarie McLeckie za Ars Technicu.


Milijuni Super Mario i sličnih igara prodani su kroz desetljeća, no u kolekcionarstvu vrijednost se krije u iznimnostima i detaljima. Ova rekordna prodaja ima se zahvaliti očuvanosti koja je po WATA Games standardima procijenjena na (s obzirom na starost), nevjerojatnih 9,6 od 10 na ljestvici očuvanosti i kvalitete. Dodatno, još uvijek ima netaknutu viseću plastičnu pločicu za vješanje, što znači da joj nikada nije probijen pečat zbog vješanja na izložbu trgovine. Vjerojatno ne postoji druga u takvom stanju i tu se krije sva filozofija.