Potvrđene tvrdnje proizvođača

Najnovije istraživanje daje nadu: Pfizerovo cjepivo je, izgleda, učinkovito i protiv britanske varijante virusa

Barbara Čalušić

Reuters

Reuters

Ovi rezultati dobiveni analizom krvi sudionika ispitivanja temelje se na opsežnijim analizama od onih koje je američki proizvođač lijekova objavio prošli tjedanCjepivo koje su razvile tvrtke Pfizer i BioNTech vjerojatno će zaštititi pacijente i od zaraznije varijante virusa koja je nedavno otkrivena u Britaniji i brzo se proširila svijetom.


Ovi rezultati dobiveni analizom krvi sudionika ispitivanja temelje se na opsežnijim analizama od onih koje je američki proizvođač lijekova objavio prošli tjedan.


Iz Pfizera su tada izvijestili kako je slična laboratorijska studija pokazala da je cjepivo učinkovito protiv jedne ključne mutacije, nazvane N501Y, otkrivene u objema vrlo zaraznim novim varijantama koronavirusa koje se šire Britanijom i Južnom Afrikom.
Najnovije istraživanje, objavljeno na portalu bioRxiv.org, koje još nije prošlo stručnu recenziju, provedeno je na sintetskom virusu s deset mutacija karakterističnih za varijantu poznatu kao B117, koja je identificirana u Britaniji. Među 11 autora studije su Ugur Sahin i Oezlem Tuereci, suosnivači tvrtke BioNTech.


Nova saznanja daju novu nadu, osobito s obzirom na to da Britanci izvješćuju o rekordno velikom svakodnevnom broju smrtnih slučajeva, a vjeruje se da je za njih odgovorna zaraznija varijanta. Novo otkriće znači da razvoj cjepiva zasad ne bi trebalo započinjati ispočetka.