Pljušte tužbe

Meta, odnosno Facebook, se u Velikoj Britaniji suočava s tužbom teškom 2,3 milijarde funti

T.I.

Foto: Reuters

Foto: Reuters

"Oni iskorištavaju svoje klijente uzimajući njihove osobne podatke, a da im ne pružaju odgovarajuću naknadu za to. Mislim da korisnicima nije sasvim jasno, kada kliknu na uvjete i odredbe, koliko je taj dogovor nepošten" - rekla je pravna stručnjakinja Liza Lovdahl GormsenAmerički tehnološki div Meta, suočen je s grupnom tužbom, za iznos od čak 2,3 milijarde funti, u kojoj se navodi da je tvrtka prekršila zakon o tržišnom natjecanju iz 1998. godine iskorištavanjem podataka 44 milijuna korisnika Facebooka u Ujedinjenom Kraljevstvu između 2015. i 2019. godine, prenosi The Guardian.


U tužbi stručnjakinje za prava tržišnog natjecanja s Britanskog instituta za međunarodno i komparativno pravo, dr. Lize Lovdahl Gormsen stoji da je „Facebook zloupotrijebio svoju dominaciju na tržištu kako bi nametnuo nepoštene odredbe i uvjete običnim Britancima preko kojih je iskorištavao njihove osobne podatake.”


Naime, Meta 98 posto svojih prihoda ostvaruje od oglašivača koji su, s obzirom da je tvrtka izgradila profile svojih korisnika kroz njihove online aktivnosti, u mogućnosti ciljati određene demografske kategorije i potrošače.
“Oni iskorištavaju svoje klijente uzimajući njihove osobne podatke, a da im ne pružaju odgovarajuću naknadu za to. Mislim da korisnicima nije sasvim jasno, kada kliknu na uvjete i odredbe, koliko je taj dogovor nepošten” – rekla je Lovdahl Gormsen u izjavi dostavljenoj The Guardianu.


Lovdahl Gormsen grupnu tužbu, koja se odnosi na razdoblje od 1. listopada 2015. do 31. prosinca 2019. godine, podiže na Apelacijskom sudu za zaštitu tržišnog natjecanja u Londonu kao slučaj s izuzećem što znači da se korisnici Facebooka na koje se postupak odnosi ne moraju aktivno pridružiti kako bi primili odštetu, osim u slučaju da se sami odluče odustati.


Iznos odštete od 2,3 milijarde funti, koju navode nositelji slučaja, predstavlja procjenu štete uzrokovane korisnicima, a ukoliko tužba uspije iznos naknade po korisniku će odrediti sudac. Inače, troškove suda i odvjetnika financira Innsworth, tvrtke koja plaća sudske sporove u zamjenu za udio u odšteti.


“Ljudi pristupaju našoj usluzi besplatno. Odabiru naše usluge jer im pružamo koristi i imaju značajnu kontrolu nad informacijama koje dijele na Meta platformama, kao i s kim. Mnogo smo uložili u stvaranje alata koji im to omogućuju” – općenito je branio Metu u izjavi njen glasnogovornik.


S obzirom da suci i regulatorna tijela širom EU imaju tehnološke tvrtke na “piku” i redovito određuju visoke kazne za kršenje zakona koji pokrivaju tržišno natjecanje i prava na privatnost korisnika, ne bi bilo čudno da suci i u ovom slučaju daju tužiteljima za pravo.


Iza Mete je tako nekoliko vrlo teških dana, nakon što je u utorak je američki savezni sudac presudio da se može nastaviti antimonopolska tužba Federalne trgovinske komisije (FTC) protiv Facebooka. FTC želi natjerati tvrtku Marka Zuckerberga da proda Instagram i WhatsApp, optužujući je da se ponaša monopolostički, kupujući ili uništavajući suparnike.