Čekao izručenje u SAD

Kreator jednog od najpoznatijih antivirusnih programa, John McAfee, počinio samoubojstvo u katalonskom pritvoru

T.I.

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Početkom 2019. javno je objavio da bježi pred američkim institucijama zbog optužbi o poreznoj prijevari, da američka vlada plete zavjeru protiv njega  i da živi na svom brodu u međunarodnim vodama. Ipak, u listopadu prošle godine uhićen je u Barceloni na osnovu američkog zahtjeva i Interpolove tjeraliceIako se na odluku španjolskog pravosuđa o izručenju u SAD zbog optužbi za utaju poreza mogao žaliti, američki programer i kontroverzni biznismen John McAfee čije prezime prepoznaje većina ljudi koja je ikad upalila kompjuter, radije se jučer odlučio na samoubojstvo nego da se suoči s mogućom zatvorskom kaznom do 30 godina koliko je mogao dobiti za svoja porezna nedjela.


Riječ je o tome da je američka porezna uprava IRS došla do dokaza kako je između 2014. do 2018. godine McAfee raznim poslovnim aktivnostima zaradio milijune koje nije prijavio niti platio porez. Uz to, porezna ga tereti za prijevaru u području kriptovaluta, odnosno da je kupovao kriptovalute niske vrijednosti, lažno napumpavao njihovu vrijednost i prodavao ih po većoj cijeni, nakon čega bi njihova vrijednost naglo dodatno pala.


John McAfee je postao poznat po istoimenom antivirusnom programu koji ga je učinio općepoznatim u svijetu kompjutera. Nakon velikih uspjeha u tom polju od kraja 80-ih do kraja prvog desetljeća novog milenija softverska tvrtka McAfee prodana je velikom Intelu zadržavajući u kasnijem poslovanje McAfee ime kao brend. Pretpostavlja se da je McAfee bio težak oko 100 milijuna dolara prije velike krize 2008., a onda je na krivim ulaganjima u nekretnine u krizi izgubio veliki novac. No, španjolski El Pais koji je prvi objavio vijest o njegovoj smrti, navodi da je prodajom tvrtke Intelu 2010. uprihodio čak 6 milijardi eura. Ako je tako, onda mu novac u životu više nije trebao, kao ni kriminalna djela koja mu američka porezna uprava stavlja na teret.
Doduše, činjenica jest da je kao vrlo problematičan tip, McAfee vodio ekscentričan život za jednog biznismena, pun droge, prostitutki, oružja i hodanja po rubu zakona. U tu se priču uklapa i njegova tvrdnja kako porez u SAD-u nije platio iz ideoloških razloga.


Dok je živio u Belizeu 2012. godine, uhićen je pod sumnjom da proizvodi drogu i drži neregistrirano oružje. Pušten je, no kasnije je saznao da ga se dovodi u vezu s jednim ubojstvom američkog državljanina pa je pobjegao iz Belizea u Gvatemalu koja ga je pak protjerala u SAD zbog ilegalnog ulaska u Zemlju.


Početkom 2019. javno je objavio da bježi pred američkim institucijama zbog optužbi o poreznoj prijevari, da američka vlada plete zavjeru protiv njega  i da živi na svom brodu u međunarodnim vodama. Ipak, u listopadu prošle godine uhićen je u Barceloni na osnovu američkog zahtjeva i Interpolove tjeralice.


El Pais navodi da su španjolski dužnosnici izjavili kako nema indicija o tome da je smrt 75-godišnjeg McAfeeja nastupila bilo kako drugačije nego kao posljedica samoubojstva vješanjem.


Zanimljivo, čini se da je John McAfee imao predispoziciju za tako nešto. Naime, njegov se otac, nasilni alkoholičar, također oduzeo život kad je John imao 15 godina.