Nova svemirska utrka

Kina uspješno lansirala osnovni modul za vlastitu svemirsku postaju s ljudskom posadom

T.I.

Foto: Reuters via China Daily

Foto: Reuters via China Daily

Modul Tianhe ili "Nebeska harmonija" lansiran je u svemir na vrhu rakete Long March 5B iz lansirnog centra Wenchang na južnoj otočnoj provinciji Hainan. Kinezi predviđaju da im treba još 10 ovakvih misija kako bi kompletirali i opremili stanicu. Zadani tempo je vrlo brz, nadaju se da će to postići do kraja sljedeće godineKina je već godinama sve ambiciozniji „igrač“ po pitanju istraživanja svemira i moglo bi se reći, sve više rame uz rame s tradicionalno neprikosnovenim nacijama u ovom području, SAD-om i Rusijom.


Tome u prilog i današnja vijest koju prenosi Phys.org da je Kina lansirala osnovni modul svoje prve stalne svemirske postaje koja će dugoročno ugostiti astronaute, što je najnoviji uspjeh kineskog svemirskog programa i potvrda sve većih ambicija posljednjih godina. Bit će to tek druga svemirska postaje ovakve vrste nakon Međunarodne svemirske postaje (ISS).


Modul Tianhe ili “Nebeska harmonija” lansiran je u svemir na vrhu rakete Long March 5B iz lansirnog centra Wenchang na južnoj otočnoj provinciji Hainan. Kinezi predviđaju da im treba još 10 ovakvih misija kako bi kompletirali i opremili stanicu. Zadani tempo dovršetka posla je vrlo brz, nadaju se da će to postići do kraja sljedeće godine.
Osnovni modul je dio stanice u kojem će astronauti živjeti do šest mjeseci odjednom. U još 10 lansiranja potrebnih za kompletiranje bit će poslana još dva modula gdje će posade provoditi eksperimente, četiri pošiljke tereta i četiri misije s posadama.


Kada bude kompletirana očekuje se da će kineska svemirska stanica u obliku slova T težiti oko 66 tona, što je znatno manje od postojećeg ISS-a, čiji je prvi modul lansiran 1998. godine, a kada je dovršen težio je oko 450 tona.


Uspješno lansiranje pratili su uživo kineski premijer Li Keqiang i drugi najviši civilni i vojni čelnici iz kontrolnog centra u Pekingu. Poruka čestitke državnog čelnika i šefa vladajuće Komunističke partije Xi Jinpinga također je pročitana osoblju u lansirnom centru Wenchang.


Kina je s projektom svemirske stanice započela još 1992. godine. Potreba da krene samostalno u ovakav poduhvat postala je hitnija i nužna za Kineze nakon što je Kina isključena iz misija Međunarodne svemirske postaje, uglavnom zbog američkih prigovora da je njihov svemirski program pretajan i da je preblisko vezan uz kineske vojne strukture.


Uz ovaj uspjeh kineski svemirski program se može pohvaliti nedavnim novim  uzorcima uzetim s mjesečeve površine, prvim u zadnjih 40 godina, a Kinezi za sljedeći mjesec planiraju na površinu Marsa poslati sondu i rover, pa će i tu puhati Amerikancima za vrat.