Hrabar iskorak

Kalifornija prva na svijetu odredila godinu kad će prestati crpiti naftu iz svojih nalazišta

Tihomir Ivka

Foto: Gary Cavanagh/iStock

Foto: Gary Cavanagh/iStock

Kalifornijski guverner izdao je direktivu po kojoj se više neće moći dobiti nova dozvola za eksploataciju nafte, a 2045. će Kalifornija koja sada proizvodi 145 milijuna barela nafte, zatvoriti svoja nalazištaU svakodnevnom životu, političkim planovima država, u industriji, posebno onoj koja je vezana uz transport i energiju, već godinama slušamo planove o prestanku trošenja nafte i prelazak na ekološki prihvatljivije energente.


No, dosad još nikad nismo čuli plan o prestanku proizvodnje nafte. Za većinu država koje posjeduju izvore na kopnu ili moru, nafta je i dalje zlatna koka. Bilo riječ o najsiromašnijim kao što je Venezuela, do onih najbogatijih kao što je SAD ili Norveška, nikome ne pada na pamet obustaviti crpljenje, odnosno proizvodnju. Primjerice Norveška, u raskoraku smanjenja potrošnje nafte i nastavka njene proizvodnje, upada u blago licemjernu poziciju. S jedne je strane potpisnik Pariškog klimatskog sporazuma, u narednih godina 10 godina želi smanjiti emisije CO2 u atmosferu za 40 posto a do 2050. postati karbonski neutralna, no nigdje nije zacrtala da će do 2050. prestati proizvoditi i izvoziti naftu. Teško se odreći nečega što vam sudjeluje s visokih 20 posto u BDP-u kao što je to s Norveškom slučaj.


Prvi korak u tom smjeru napravila je najmnogoljudnija američka država Kalifornija. Prošle je godine njen guverner Gavin Newsom izdao izvršnu uredbu da će nakon 2035. biti zabranjeno prodavati nove benzinske i dizel automobile, a ovaj je petak objavio direktivu da se nakon 2024. više neće moći dobiti dozvola za tako zvano hidaruličko frakturiranje kojim se iz škriljevca dolazi do nafte i plina. Ne samo to, zatražio je od Kalifornijskog odbora za zračne resurse (CARB) da „analizira načine za postupno ukidanje vađenja nafte širom države najkasnije do 2045. godine.““Klimatska kriza je stvarna i znakove i dalje viđamo svaki dan” – rekao je guverner Newsom. „Dok se krećemo u brzu dekarbonizaciju našeg transportnog sektora i stvaramo zdraviju budućnost za našu djecu, jasno sam stavio do znanja da ne vidim mjesta crpljenju nafte u toj budućnosti i vjerujem da se Kalifornija mora odmaknuti od nafte.”


Inače, Kalifornija je sedmi najveći proizvođač sirove nafte među američkim državama sa 145 milijuna proizvedenih barela u 2020. godini što je manje od desetine od onog što proizvodi Texas s 1,8 milijardi barela. Za razliku od Kalifornije, jednog dana kad i oni dođu na red, prestanak proizvodnje nafte u Teksasu bit će teško premostivi udarac na tamošnju ekonomiju.