Skok dionica Amazona

Jeff Bezos postao još bogatiji. Nikad nitko nije imao toliko milijardi na svom kontu

T.I.

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Usprkos činjenici da je prije nekoliko dana službeno odstupio s mjesta glavnog izvršnog direktora Amazona, tvrtke koju je osnovao prije 27 godina, bogatstvo Jeffa Bezosa nastavlja rasti, a od utorka je „težak“ rekordnih 211 milijardi dolaraBogatstvo Jeffa Bezosa (57) se dodatno povećalo nakon raskida ugovora Pentagona s Microsoftom. Osnivač Amazona sada „posjeduje“ 211 milijardi dolara, što je rekord otkako je Bloomberg 2012. godine počeo pratiti neto vrijednost svjetskih milijardera.


Usprkos činjenici da je prije nekoliko dana službeno odstupio s mjesta glavnog izvršnog direktora Amazona, tvrtke koju je osnovao prije 27 godina, bogatstvo Jeffa Bezosa nastavlja rasti, a od utorka je „težak“ rekordnih 211 milijardi dolara, prenosi Yahoo! finance.


Razlog zbog kojeg su dionice Amazona u utorak skočile za 4,7 posto leži u objavi Pentagona kako raskida ugovor poznat kao Joint Enterprise Defense Infrastructure (JEDI), koji je potpisao s Microsoftom 2019. godine.
Kontroverzni ugovor, vrijedan 10 milijardi dolara, sklopljen za vrijeme administracije Donalda Trumpa bio je „zamrznut“ nakon što je Amazon podnio tužbu osporavajući izbor bivšeg američkog predsjednika pod sumnjom da je zbog animoziteta prema Bezosu vršio pritisak na vojne dužnosnike da posao povjere Microsoftu, a ne Amazonu.


Zbog promjene tehnološkog okruženja, postalo je jasno da JEDI ugovor, koji se već dugo odgađa, više ne ispunjava zahtjeve za popunu praznina u kapacitetima Ministarstva odbrane”, navedeno je u službenom priopćenju Pentagona.


To bi moglo značiti da se Ministarstvo odbrane sprema posao razvoja operacijskih kompjuterskih sustava za računalstvo u “oblaku” podijeliti između Microsofta (njihovog “oblak” operacijskog sustava Azure) i Amazona, To jest Amazon Web Services sustava, ali i drugih firmi za cyber tehnologiju, a i sama spekulacija bila je dovoljna da Bezos na račun 10,3 posto udjela u Amazonu u jednom danu ugrubo zaradi 8,5 milijardi dolara.


Prethodan rekord, od 210 milijardi dolara, nakratko je u siječnju ove godine držao izvršni direktor Tesle Elon Musk, ali je njegovo bogatstvo od tada splasnulo na “samo” 181 milijardu dolara, što ga čini „tek“ drugom najbogatijom osobom na svijetu, ispred Bernarda Arnaulta, vlasnika najveće svjetske kompanije za luksuznu robu, LVMH Moët Hennessy – Louis Vuitton, čije se bogatstvo procjenjuje na 168,5 milijardi dolara.


Rast Amazonovih dionica odrazilo se i na bivšu Bezosovu suprugu, MacKenzie Scott, inače 15. na ljestvici najbogatijih ljudi na svijetu. Ona je u utorak postala bogatija za 2,9 milijardi dolara.