Orbital Reef

Jeff Bezos i njegov Blue Origin grade vlastitu komercijalnu svemirsku stanicu

T.I.

Foto: Blue Origin

Foto: Blue Origin

Orbital Reef je projekt u partnerstvu sa Sierra Spaceom koja je radila na više projekata uključujući Dream Chaser, letjelicu dizajniranu za prijevoz tereta do Međunarodne svemirske postajeBlue Origin, svemirska kompanija u vlasništvu mogula Jeffa Bezosa, objavila je planove za izgradnju vlastite komercijalne svemirske stanice pod nazivom Orbital Reef koja bi se trebala nalaziti u Zemljinoj niskoj orbiti. Prema najavama, ovaj bi projekt trebao otvoriti novo poglavlje u svemirskim putovanjima i istraživanju svemira te stvoriti potpuno novi poslovni ekosustav kojem će središte biti upravo svemirska postaja.


Orbital Reef je projekt u partnerstvu sa Sierra Spaceom koja je radila na više projekata uključujući Dream Chaser, letjelicu dizajniranu za prijevoz tereta do Međunarodne svemirske postaje. Prvo teretni let Dream Chasera planiran je za 2022. godinu.


Očekuje se da će “Orbitalni greben” ugostiti 10 ljudi u odvojenim stambenim prostorima i bit će mjesto gdje znanstvenici, između ostalog, mogu provoditi istraživanja. Blue Origin opisuje Orbital Reef kao “mješoviti poslovni park” koji će sadržavati razna plovila za raznoliku paletu pogodnosti i usluga. Jednostavno rečeno, svatko, tko ima dovoljno novca, će , imati pristup svemiru za razne projekte – od poslovnih, preko znanstvenih i istraživačkih, to turističkih. Postaja Orbital Reef nudit će smještaj, logistiku i svu potrebnu opremu, a usluge koje će njezini vlasnici nuditi obuhvaćat će i prijevoz privatnih svemirskih turista do postaje i natrag. Plan je da se s projektom započne uskoro, a da postaja bude aktivna već u drugoj polovici ovog desetljeća.
“Stanica će otvoriti sljedeće poglavlje istraživanja i razvoja ljudskog svemira olakšavajući rast živog ekosustava i poslovnog modela za budućnost.” – stoji u priopćenju Blue Origina.


Postaju Orbital Reef i rakete koje će do nje prevoziti putnike odlikovat će obnovljive tehnologije, pametan dizajn, napredni automatizirani sustavi logistike, uz minimiziranje troškova i kompleksnosti, što je bio jedan od problema dosadašnjih orbitalnih postaja. Cijeli projekt, kao i samu postaju, bit će moguće skalirati, odnosno, ona će moći rasti dodavanjem novih modula, ovisno o rastućim potrebama i željama klijenata.


Uz Blue Origin i Sierra Space, na projektu će sudjelovati i Boeing, kao i više manjih privatnih tehnoloških kompanija i sveučilišta. Ponuda će biti usmjerena prema svima koji imaju potrebu ili želju raditi u svemiru i sa svemirskim tehnologijama – od kompanija koje bi u orbiti nešto proizvodile, preko obrazovnih institucija koje bi tamo provodile eksperimente, državama koje žele imati svoje prve astronaute, pa sve do znanstvenih institucija koje će moći provoditi istraživanja u mikrogravitaciji.