Internetski rat

Facebook više neće blokirati news sadržaj u Australiji nakon što je postigao kompromis s australskom vladom

Tihomir Ivka

Foto: Reuters

Foto: Reuters

„Postigli smo sporazum koji će nam omogućiti podršku izdavačima koje mi odaberemo, uključujući male i lokalne izdavače“ - rekao je čelnik Facebooka, otvarajući mogućnost da zakon neće biti univerzalno obligatan, da će Google i Facebook moći birati čije će plaćene news sadržaje dopuštati, a koje blokiratiIz Facebooka su danas objavili da na svojoj platformi više neće blokirati news sadržaj za korisnike na području Australije nakon pregovora s vladom o promjenama predloženog zakona koji prisiljava tehnološke divove da plaćaju medijske sadržaje prikazane na njihovim platformama. Drugim riječima, iako je to ovog vikenda izgledalo drugačije, kompromis je očito postignut.


Dok je Google prijetio da će jednostavno napustiti Australiju i učiniti svoje usluge nedostupnima, što nije previše uzbudilo australsku vladu, Facebook se odlučio za efikasniju taktiku. I prije negoli je zakon došao pred parlament, odlučili su testirati kako to Facebook izgleda kad na njemu ne možete dijeliti vijesti, i kad se ta odredba ne odnosi samo na građane, nego i na medijske kuće i razne organizacije također. Usput, Facebook je dodatno postrožio mjeru i rastegnuo pojam news sadržaja, pa su mnoge dobrotvorne organizacije, nevladin i vladin sektor odjednom ostali bez kanala za komuniciranje svojih poruka. U par dana pokazalo se da je Facebook ne samo u životima ljudi, već i javnog komuniciranja postao važniji negoli smo to svi skupa svjesni.


Iako detalji nisu objavljeni, već Reuters prenosi samo izjave uključenih strana i medijskih analitičara iz kojih se može zaključiti da je postignuta određena vrsta kompromisa s kojom su koliko, toliko zadovoljne obje strane.
“Nema sumnje da je ova bitka u Australiji posredno bila bitka za svijet. Vjerujem da mnogo  drugih zemalja gleda na ono što se događa ovdje u Australiji“ – izjavio je australski ministar financija Josh Frydenberg. Napomenuo je da su i Facebook i Google svjesni da će ovaj zakon biti primjer i presedan za sve druge, i zato su se ovdje borili da dobiju zakon koji može funkcionirati u praksi. Iza ovog diplomatskog rječnika između redaka se može iščitati da ni Google ni Facebook ne brine izvedivost zakona, već koliko će to njih koštati. Vjerojatno su i pregovori išli u tome smjeru, da ispregovaraju što manju financijsku štetu za svoje kompanije.


Mrvicu više otkrio je Campbell Brown, Facebookov potpredsjednik za globalno news partnerstvo.


„Postigli smo sporazum koji će nam omogućiti podršku izdavačima koje mi odaberemo, uključujući male i lokalne izdavače“ – rekao je Campbell, dvosmisleno otvarajući mogućnost da zakon neće biti univerzalno obligatan, da će Google i Facebook moći birati čije će plaćene news sadržaje dopuštati, a koje blokirati.


“Vlada je pojasnila da ćemo zadržati mogućnost odlučivanja dopuštanja pojavljivanja određenih vijesti na Facebooku, tako da nećemo automatski biti podvrgnuti prisilnim pregovorima“ – pojasnio je Facebookov direktor. Naime, dosad je najavljivano da će internetski divovi morati pregovarati o naknadi sa svakim medijskim izdavačem čiji se sadržaj pojavljuje na njihovim platformama. Ukoliko do dogovora ne dođe, o uvjetima dogovora odlučivat će vladin arbitar.


Medijski i analitičari interneta imaju oprečne stavove o tome tko je iz ovih pregovora izašao kao gubitnik kao pobjednik. Jedni kažu da je Facebook nepovratno pokopao povjerenje u sebe kod korisnika jednostranom odlukom da jednostavno zabrani news sadržaj, dok drugi smatraju da je ovo za Facebook pobjeda jer neće morati mijenjati modele poslovanja iz korijena. Neki pak procjenjuju da će ovim kompromisom vuk biti sit i ovce na broju. Australska vlada će i dalje moći govoriti da se čvrsto postavila i regulirala jedno područje, te zaštitila svoje medijske izdavače, a Facebook može biti zadovoljan što je uspio u pregovorima dobila bilo kakav ustupak.