Svemirski turizam

Bezosova raketa Blue Shepard prvi put vozi ljude u svemir. Jedna karta za let se prodaje na aukciji!

Foto: Blue Origin/Flickr

Foto: Blue Origin/Flickr

Nakon polijetanja, kapsula, u kojoj se nalazi do šest članova posade, odvaja se od boostera, zatim provodi četiri minute na nadmorskoj visini većoj od 100 kilometara, a za to vrijeme putnici doživljavaju bestežinsko stanje i mogu promatrati zakrivljeni horizont Zemlje iz svemiraI dok su od kraja pedesetih 20. stoljeća desetljećima svemirsku utrku usporedno s hladnim ratom vodile najveće vojne sile na svijetu SAD i Sovjetski Savez, čini se da ćemo u 20-im godinama u 21. stoljeću gledati svemirsku utrku među najbogatijim ljudima na svijetu. Točnije između trenutno neupitno najbogatijeg, vlasnika Amazona Jeffa Bezosa i drugog najbogatijeg (ovisno o izvorima), Elona Muska. Obojica godinama razvijaju ambiciozne svemirske planove, Bezos preko programa, odnosno tvrtke „Blue Origin“, a Musk sa svojim Space X-om.


Tek što je prije tri dana kapsulom Crew Dragon Resilience Muskovog Space X-a vratio sigurno četiri astronauta s Međunarodne svemirske postaje, iz Blue Origina je danas stigla objava da će 20. srpnja u svemir poletjeti prva njihova letjelica s posadom. Da sve dobije komercijalniji ton i malo više pažnje javnosti, jedno mjesto u raketi će se moći kupiti na aukciji po sistemu tko da više. Bit će zanimljivo vidjeti koliku će cijenu ta karta postići.


Deset minuta leta je malo u odnosu na, spomenuto putovanje na ili sa Međunarodne svemirske stanice koja je od zemlje udaljena oko 400 kilometara i do koje letovi traju između tri pol do šest sati. Tih deset minuta trebalo bi biti dovoljno da putnike podigne do Karmanove crte na visini od 100 kilometara iznad Zemlje što se računa kao zamišljena granica između Zemljine atmosfere i otvorenog svemira. Po definiciji NASA-e svi letovi iznad 80 km se smatraju svemirskim letovima.
Let će biti izveden raketom Blue Shepard (nazvana po Alanu Shepardu kao prvom Amerikancu u svemiru prije 60 godina), koja se vertikalno diže i vertikalno spušta. Od 2015. poduzeto je 15 letova do Karmanove crte (najviši let iznosio je 118 kilometara), i samo je prvi pokušaj u travnju 2015. bio djelomično neuspješan, jer je prilikom spuštanja boostera hidraulika otkazala. U narednih 14 testova, sve je prošlo u najboljem redu.


Nakon polijetanja, kapsula, u kojoj se nalazi do šest članova posade, odvaja se od boostera, zatim provodi četiri minute na nadmorskoj visini većoj od 100 kilometara, a za to vrijeme putnici doživljavaju bestežinsko stanje i mogu promatrati zakrivljeni horizont Zemlje iz svemira. Kapsula se spušta natrag na površinu Zemlje s tri velika padobrana koja je uspore do otprilike 1,5 km/sat kad dodirne tlo.