Tehnologija u službi sporta

Što donosi 5G: Aplikacija za pametne stadione omogućuje gledateljima “novo normalno” vrijeme

Vladimir Mrvoš

Foto Huawei

Foto Huawei

Implementacijom 5G mreže i pametnih kamera na stadione, Huawei je napravio rješenje koje gledateljima omogućuje da budu režiseri sportskih događanjaStadioni bez gledatelja ili s bitno smanjenim kapacitetom nova su stvarnost. Ipak nove tehnolojije sve više omogućavaju gledateljima da iako nisu na stadionu mogu i u kućnom ambijentu stvoriti prilližnu atmosferu.


Tako je Huawei prošli tjedan po prvi puta testirao inovativnu aplikaciju koja otvara novu eru praćenja sportskih ili velikih glazbenih događanja, a stadione pretvara u pametne stadione.


Napravljeno je cjelovito rješenje koje stadione pokriva 5G mrežom i gustom mrežom naprednih UHD kamera koje pokrivaju svaki, i najmanji dio stadiona, iz različitih kuteva, dok kroz korisničku aplikaciju omogućuje doživlljaj skoro uživo velikih sportskih i drugih stadionskih događaja.
Po prvi put je aplikacija testirana na nogometnoj utakmici između Shandong Lunenga i FC Taizhou-a u trening centru Luneng Taishan u kineskom Jinanu. Preuzimanjem korisničke aplikacije na 5G ili VR uređaj, korisnik ima priliku gledati svaki dio stadiona u realnom vremenu ili u bilo kojem trenutku pristupiti snimljenom video materijalu.


Uz pregled snimaka svih dijelova terena, moguće je i preuzeti, obraditi, pa čak i personalizirati video isječke odabranih trenutaka, te ih potom objaviti na društvenim mrežama.


Aplikacija za video emitiranje opremljena je VR-om što gledateljima omogućuje pogled sportskih akcija iz više različitih kutova. Aplikacija nudi fanovima i virtualnu proslava gola s igračima, što je omogućeno kombinacijom tehnologija umjetne inteligenciji i proširene stvarnosti (AR).


Otvara se i mogućnost kreiranja potpuno novih sadržaja kao i znatno povećanje prihoda organizatora sportskih i velikih glazbenih događanja. Ovo rješenje je moguće implementirati i na turistički zanimljivim urbanim lokacijama.


Putem napredne tehnologije i 5G mreže posjetitelji će se moći dodatno povezati na putem posebne internetske platforme za interakciju gledatelja, što otvara nove mogućnosti komunikacije i oglašavanja.