Tehnološki div

Američki pritisak zakočio Huaweijeve prihode

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Ne spominjući poimence SAD, u Huaweiju konstatiraju da je njihov globalni lanac opskrbe izložen "snažnom pritisku", a proizvodnja i poslovanje suočeni su sa „značajnim izazovima"Kineski tehnološki div Huawei izvijestio je o sporijem rastu prihoda u prvih devet ovogodišnjih mjeseci zbog pojačanog pritiska SAD-a koji povezuje njegovu opremu sa sigurnosnim rizicima.


U razdoblju od siječnja do rujna Huaweijevi prihodi porasli su 9,9 posto, na 671,3 milijarde juana (85 milijardi eura). U prvoj polovini godine poskočili su 13,1 posto.


Neto profitna marža iznosila je osam posto, u usporedbi s 9,2 posto u prvoj polovini godine.
Tvrtka je priopćila da su njezini financijski rezultati “u osnovi ispunili očekivanja“.


Ne spominjući poimence SAD, u Huaweiju konstatiraju da je njihov globalni lanac opskrbe izložen “snažnom pritisku”, a proizvodnja i poslovanje suočeni su sa „značajnim izazovima”.


Američki predsjednik Donald Trump optužuje kompaniju da špijunira za kinesku vladu, što Huawei i vlada u Pekingu negiraju.


SAD je postupno pooštrio sankcije tehnološkom divu i u kolovozu mu je zabranio kupnju poluvodičkih čipova proizvedenih pomoću američkog softvera i tehnologije.


Huawei je u četvrtak predstavio novi telefon Mate 40 ali izgledi za njegovu proizvodnju pametnih telefona u 2021. neizvjesni su zbog američke zabrane čipova. Kineske tvrtke još nisu uspjele proizvesti jednako napredne čipove, kažu stručnjaci.