Korak dalje

Amazon ukinuo host društvenoj mreži za radikalne desničare i uklonio Parler s mreže

Tihomir Ivka

Foto: Reuters

Foto: Reuters

"Gledamo konstantni porast sadržaja nasilne prirode koji krše uvjete poslovanja naše usluge“ – glasila je poruka Amazona Parleru u kojoj se napominje da u svjetlu događaja u Washingtonu ovaj tjedan „postoji ozbiljan rizik da će takva vrsta sadržaja u kojem se poziva na nasilje poticati novo nasilje“Neredi u srijedu u Washingtonu i neviđeni napad na Kongres, samo srce američke demokracije, od strane radikalnih Trumpovih pristaša doveli su do radikalne reakcije tehnoloških divova.


Svjesni mogućnosti da se sloboda govora na njihovim platformama zloupotrebljava za širenje laži, teorija zavjere i huškanje na pobunu nakon poraza Donalda Trumpa na demokratskim izborima, društvene mreže poput Facebooka i Twittera uveli su filtere i kontrolu objavljivanog sadržaja, upozoravali pa onda i ukidale račune onihkoji se nastavljali širiti nedokazane tvrdnje, rasističke i antisemitske stavove.


No, očito to nije bilo dovoljno jer su radikalni republikanci, krajnji desničari, bijeli supremisti i pobornici sulude QAnon teorije zavjere, nakon izbacivanja s opće prihvaćenih društvenih mreža počeli migrirati na alternativne društvene mreže koje pod izgovorom slobode govora i libertarijanizma postaju platforme za širenje raznih opasnih ideja i ludosti. Dovoljno je opisati bit QAnona teorije po kojoj predsjednik Trump vodi tajni rat protiv satanistički i pedofilski nastrojene liberalne elite.
Jedan od tih brzorastućih društvenih mreža je i Parler na kojoj možete širiti ideje i teorije zavjere bez ikakvih ograničenja. Mobilnu aplikaciju za Parler se moglo besplatno skinuti na svim Android uređaja na Google Playu i za iPhone na App Storeu. Nakon što je rulja na silu provalila u američki Kongres, prvo je Google maknuo Parler iz svoje trgovine, a u petak i Apple pod objašnjenjem da Parler i dalje služi kao kanal okupljanja radikalnih desničara koji pozivaju na daljnje nasilje.


Jučer se njihovim primjerom poveo i Amazon uskrativši Parleru svoj web hosting na Amazon Web Services. Odluka je donesena jučer, a stupa na snagu danas.


“Gledamo konstantni porast sadržaja nasilne prirode koji krše uvjete poslovanja naše usluge“ – glasila je poruka Amazona Parleru u kojoj se napominje da u svjetlu događaja u Washingtonu ovaj tjedan „postoji ozbiljan rizik da će takva vrsta sadržaja u kojem se poziva na nasilje poticati novo nasilje“.


Odluka Amazona je mnogo snažnija od Googleovog i App Storeovog skidanja aplikacije Parler iz ponude. Ovim potezom Parler je zapravo sasvim isključen s mreže, aplikacija je sada offline, kako prenosi agencija AFP. Naime, kako Amazon drži Parlerove podatke na svom cloud servisu, ova odluka će im u potpunosti spriječiti funkcioniranje, odnosno korisnicima komuniciranje, bar privremeno.


Osnivač Parlera, John Matze, potvrdio je da će možda njihova mreža biti nedostupna za korisnike „najviše jedan tjedan“ dok ne pronađu novi web hosting. Metz je, dakako, u skladu s idejama i teorijama vlastitih korisnika optužio tehnološke gigante za koordinirani napad kako bi ubili konkurenciju.


Bili smo preuspješni i prebrzo smo rasli“ – tvrdi Matze. Istina je da je Parler rastao otprilike onako brzo kako su širitelje laži i ekstremno desnih ideja Facebook, YouTube i Twitter svjesno tjerali sa svojih platformi i da je postojala kampanja nagovaranja Trumpovih istomišljenika da pređu na „slobodni“ Parler. No, Parler je unatoč pričama o prevelikoj uspješnosti njegovog osnivača ipak patuljak sa svojih 4 milijuna aktivnih korisnika, naspram Twitterovih 320 milijuna ili Facebookovih 2 milijarde i 700 milijuna korisnika.


Doduše, u svijetu tehnologije malo toga ostaje nedostupno nakon što se ukloni sa stranica internetskih giganata. Naime, čim su Google i App Store uklonili aplikaciju, već su postojla uputstva i koraci kako instalirati Parler mimo Google Playa i App Storea. Tko baš želi, naći će načina. No, poruka je poslana, internetski giganti su jasno dali do znanja da ne žele sudjelovati u širenju ideja koja dovode do širenja nasilja i po demokraciju opasnih ideja. Amazon je otišao korak dalje i danas doslovno izbacio Parler s mreže na neko vrijeme.


Koliko je cijela stvar otišla daleko nakon nasilne provale u Kongres u srijedu, dokaz je i odluka Twittera da trajno suspendira račun još dva tjedna aktualnog predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, bez obzira što je Trump među deset korisnika Twittera s najviše pratitelja.