GALERIJA KORTIL

“Usporavanje” do kraja EPK-a: Najavljena izložba Lovre Artukovića uz prisustvo umjetnika, koji je doputovao u Rijeku

Davor Mandić

Snimio Marko Gracin

Snimio Marko Gracin

Lovro Artuković je istaknuo da se u Rijeci osjeća sretno, ali i gotovo kao profiter, jer su galerije i muzeji u Berlinu, gdje živi, zatvoreni, dok se u Hrvatskoj izložbe organiziraju i dalje te imaju publiku



RIJEKA – Rijeka ima nešto što čak ni Berlin nema. Ima izložbu Lovre Artukovića. Berlin, naime, u kojem autor živi već 20 godina, zatvorio je svoje galerije i muzeje, i mjere su, kako nam je to na jučerašnjoj konferenciji za novinare rekao sam Artuković, puno oštrije nego kod nas. Umjetnik je inače doputovao do Rijeke da i sam prisustvuje javnoj prezentaciji svoje izložbe »Usporavanje«, koju će Riječani moći razgledati u Galeriji Kortil od 18. ožujka pa do 24. travnja.


Bez klasičnog otvorenja


Izložba je u malo drugačijem obliku već prikazana u Zagrebu i Dubrovniku, no za riječku je priliku umjetnik odabrao 25 slika, podijeljenih u četiri ciklusa: »Zlatne folije i odrazi«, »Melankolija noćnih svjetla«, »Posjet ateljeu« i »Izlet«. Slike, iznimno detaljne i poticajne za razgledavanje, pretežno su ulja većih formata, ali ima i manjih te crteža.
Otvorenje izložbe trebalo je biti 18. ožujka, no zbog epidemioloških razloga otvorenja klasičnog ipak neće biti jer bi ga uz mjere ograničenja sigurno bilo teško i izvesti, a da se one poštuju.


Foto galerija: Lovro Artuković u HKD-u na Sušaku Foto: Marko Gracin


Interes za izložbom pretpostavljano je velik te se ovime željelo izbjeći probleme, no voditeljica Galerije Kortil Jolanda Todorović poručila je da oni u Galeriji i uopće Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku strogo poštuju sve mjere i da se ljudi ne bi trebali obeshrabriti te neka ih posjete u radno vrijeme i pogledaju izložbu. Bude li interesa i za grupnu posjetu, oni to u HKD-u, rekla je novinarima jučer Todorović, mogu izvesti.


Lijep postav




A novinarima se predstavio i sam umjetnik, vrlo ugodan i skroman u kontaktu, koji je obraćanje otvorio samokritikom svojih javnih nastupa.


– Ja živim u ateljeu i uglavnom šutim. Pa se nemojte čuditi ako ću malo zamuckivati dok govorim. Ovu izložbu nisam stvarao kao izložbu; ovo su sakupljeni radovi posljednjih pet godina, od 2015. do 2020. Posljednji put sam izlagao u Hrvatskoj 2014. pa je to bio neki okvir. Ovdje su slike u četiri ciklusa, koji su, s jedne strane, nastajali paralelno, a s druge ih strane povezuju moje slikarske ideje. Ova je izložba bila prvi put dogovorena u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu, no zbog potresa je odgođena, pa je uskočila Moderna galerija, pa je onda bio Dubrovnik i na inzistiranje Edvina Liverića došla je i u Rijeku. I uz pomoć Jolande Todorović mislim da smo napravili lijep postav i slike su »dobro sjele« – rekao je Artuković, dodavši da je kao autor sretan, ali i da se osjeća gotovo kao profiter, jer su zatvorene galerije i muzeji u Berlinu realnost, dok se u Hrvatskoj izložbe održavaju te imaju čak i publiku.
Jolanda Todorović je izrazila zadovoljstvo činjenicom da HKD i Galerija Kortil ovom izložbom dočekuju i službeni kraj Europske prijestolnice kulture krajem travnja te pozvala Riječane i sve koji to žele da posjete Galeriju i vide izložbu Lovre Artukovića.


Ulaznica na izložbu je 20 kuna, a studenti i umirovljenici imaju popust.