Kinoteka i Dokukino KIC

Subversive Film Festival: Društvene promjene, prava manjina, queer, nasljeđe kolonijalizma

Kim Cuculić

Natjecateljski program donosi dvadesetak filmskih naslova koji su obilježili tekuću godinu. Filmovi u selekciji Dine Pokrajac i Dragana Rubeše na sadržajno i formalno inovativan način problematiziraju socijalne nepravde, društvene promjene, ženska prava i prava manjina, queer estetiku, studentske i radničke pokrete te nasljeđe kolonijalizma



ZAGREB  U sklopu 13. Subversive Festivala održat će se i 13. izdanje Subversive Film Festivala i to od 28. studenoga do 7. prosinca u zagrebačkim kinima Kinoteka i Dokukino KIC te na online platformi volimdokumentarce.net.



Natjecateljski program donosi dvadesetak filmskih naslova koji su obilježili tekuću godinu. Filmovi u selekciji Dine Pokrajac i Dragana Rubeše na sadržajno i formalno inovativan način problematiziraju socijalne nepravde, društvene promjene, ženska prava i prava manjina, queer estetiku, studentske i radničke pokrete te nasljeđe kolonijalizma, a tročlani žiri u sastavu Panos Kotzathanasis (filmski kritičar i vlasnik portala Asian Movie Pulse), David Lušičić (redatelj i kustos) i Sabine Putorti (ravnateljica francuskog Institut de l’image) dodijelit će nagrade Wild Dreamer za najbolji dokumentarni i igrani film.


U dokumentarnoj konkurenciji izdvajaju se novi filmovi renomiranih autorskih imena kao što su ugledni kambodžanski sineast Rithy Panh i svjetski putnik Hubert Sauper.





U igranoj konkurenciji ističe se dobitnik Srebrnog medvjeda za najbolju režiju »Žena koja je bježala«, minimalistički filmski komad o uljezima koji istražuju prostore dijaloga.


Tu su i halucinantni gerilski manifest »Los Conductos« kolumbijskog redatelja Camila Restrepa te višestruko nagrađivana tropska melodrama »Nevidljivi život Euridice Gusmao«, koja u prvi plan stavlja nemogući dijalog tijela i duha.


Čitava dokumentarna konkurencija te dio igrane konkurencije (»Žena koja je bježala«, »Los Conductos«, »Orfeja« i »Oblak u njezinoj sobi«) uz kino Kinoteka moći će se pogledati i online na platformi volimdokumentarce.net, gdje će filmovi biti dostupni za gledanje od 28. studenoga do 7. prosinca bez posebnog dnevnog rasporeda.