Filmovi narodu

Poljska kinematografija u Hrvatskoj: Treći Festival poljskih filmova Visla u lipnju u Osijeku i Splitu

Hina

Jerzy Wójcik, fot. Maciej Kijowski

Jerzy Wójcik, fot. Maciej Kijowski

U oba festivalska grada bit će predstavljena multimedijskom izložbom "Poganska poezija" fotografa Marcina Nagrabe...



ZAGREB – Treći Festival poljskih filmova Visla održat će se tijekom lipnja u Osijeku i Splitu, a u sklopu popratnog u oba grada održat će se multimedijska izložba “Poganska poezija” fotografa Marcina Nagrabe.


Projekcije filmova u Osijeku održat će se u kinu Urania od 18. do 23. lipnja, a otvorit će ih film “Skrivena igra” Lukasza Kosmickog, triler koji utjelovljuje Hitchcockovu priču smještenu u scenskoj pozadini Varšave 60-ih godina. Nalik na šahovsku igru, scenarij isprepliće dvostruke agente i tajne ubojice, s apsurdima socijalizma.


Dugometražni debi


Splitski dio održat će se od 19. do 29. lipnja u kinu Zlatna Vrata, a započet će projekcijom filma “Moje kćeri krave” u režiji Kinge Debske. Film će gledateljima približiti priču o dvjema sestrama, koje dovedene u tešku životnu situaciju su prisiljene na suradnju, unatoč obostranoj ozlojeđenosti.




Gledatelji će imati priliku pogledati dugometražni debi Monike Jordan-Mlodzianowske, “Željezni most”, dramu o tri junaka upletena u ljubavni trokut. Iako se radnja “Željeznog mosta” temelji na tragičnim događajima, riječ je o vrlo intimnom filmu koji pokreće put duboko u srž svakoga kome se čini da ima previše nagomilanih problema u osobnom životu, priopćili su organizatori festivala Visla.


Program festivala


Također, bit će prikazan film “Zabava zabava” Kinge Debske, u kojem se redateljica odlučila suočiti s problemom koji se može dogoditi svakome a odvija se u tri isprepletene priče žena ovisnica. Pun emocija, dirljivih trenutaka i punokrvnih junaka, istovremeno dirljiv i zabavan.


U programu festivala nalaze se dvije komedije: “Planet samaca 2” u režiji Sama Akina i “Porez na ljubav” Bartlomieja Ignaciuka. Oba naslova ispričat će ljubavne priče prepune šarma i humora, u kojima isprepleteni komični događaji zauvijek promjene živote likova.


Za ljubitelje dokumentarnog kina pripremljena su dva prijedloga. Prvi je “Posljednja planina” Dariusza Zaluskogo, čija se radnja odigrava tijekom zimske ekspedicije na K2, drugu planinu na svijetu, kada grupa od nekoliko penjača, pod vodstvom Krzysztofa Wielickog, pokušava napraviti povijesni uspon na vrh. Drugi je “Plavi huligani” Cezaryja Grzesiuka, svojevrsna je počast navijačima ekipe Chorzów koja igra u Ekstraklasi – jednog dugogodišnjeg pristaše ekipe.


Poganska poezija


U oba festivalska grada bit će predstavljena multimedijskom izložbom “Poganska poezija” fotografa Marcina Nagrabe, dodaje se u priopćenju.


Najesen će se poljska kinematografija tradicionalno predstaviti u u Zagrebu, a na Filozofskom fakultetu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku u listopadu će se prikazivati najbolji kratki filmovi studija Munk i Odsjeka za radio i televiziju Šleskog sveučilištu u Katowicama.