Cjelodnevni program

Zatvaranje FKK-a kao otvaranje novog kluba Jadran: Evo što sve Čarli sprema za subotu

Davor Mandić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Program zatvaranja projekta Kantrida FKK 2020 – Europski kvart kulture ujedno je program otvaranja novog mjesta (alternativne) kulture u RijeciMiris friške piture u unutrašnjosti novog/starog ugostiteljskog objekta Jadran u Krešimirovoj ulici na broju 26, u neposrednoj blizini Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, dočekao je novinare na najavnoj konferenciji cjelodnevnog kulturno-umjetničkog programa u subotu 10. listopada.


Program će u spoju s MMSU-om, koji ugošćuje dio trećeg Bijenala industrijske umjetnosti, označiti početak rada novog kluba Jadran koji bi trebao, sudeći prema njegovoj upravljačkoj strukturi, biti novo kulturno mjesto u gradu.

Iza tvrtke Novi turizam koja upravlja prostorom stoji, naime, Damir Čargonja Čarli koji je uz brojne suradnike ovo ljeto “podebljavao” EPK-program svojim paralelnim FKK-zbivanjima, pa je konferencija bila i prigoda da se novinare podsjeti na tih 50-ak ljetnih događanja službenoga naziva Kantrida FKK 2020 – Europski kvart kulture.


Riječka prošlost i sadašnjost


Zatvaranje FKK-a kao otvaranje Jadrana, mogao bi stoga biti sukus događanja koje namjerava kulturu u organizaciji dugogodišnjeg ugostitelja s kulturnim apetitom prebaciti s riječkih plaža u centar grada, ako ćemo centrom smatrati novi art park “Benčić”.


Program tog zatvaranja, odnosno otvaranja u subotu zamišljen je kao cjelodnevno druženje inspirirano riječkom prošlošću i sadašnjošću. Program će se osim u Jadranu i MMSU-u odvijati i u dvorištu PIK-a, koji je ujedno i partner događanja.


Sve počinje već u 10 sati otvorenjem kluba, odnosno mini galerije Jadran radom “Bitva s Golog otoka” Ivana Kožarića. Od 13 do 14 sati bit će izveden rad “S visina svjetlosti” Marka Stamenkovića, a od 14 do 15 sati u kinu Jadran prikazat će se dokumentarni film “Rikard Benčić, naprimjer” Nadije Mustapić i Marina Lukanovića.Giovanni Morbin će pokazati svoju instalaciju “AutomaTic” u 15 sati u Ulici Pavla Rittera Vitezovića, a u 17 sati u MMSU-u. U 18 sati bit će predstavljanje petog strip-albuma Vinka Barića “Nove dogodovštine Baroknog Čovjeka” u klubu Jadran, a u 19 sati na istom mjestu Gildo Bavčević izvest će performans “Izvanredno stanje”.


Transformacija kvarta


U 19.30 sati će u MMSU-u Žarko Violić izvesti performans “Rijeka, BigArt Violić band, netaktilna zvučna skulptura dimenzije – doseg čujnosti”, a u 20 sati na tome mjestu bit će otvorena izložba 3. bijenala industrijske umjetnosti uz koncert Izeta Medoševića.


U isto vrijeme bit će otvorena i izložba “PIK – Riječka prehrambena industrija nekad i danas” u MMSU-u, uz nastupe bendova Naporno Suicid (Split), Sfumato (Zagreb) i JeboTon ansambl (Zagreb) u dvorištu PIK-a.Klub Jadran kao novu točku (alternativne) kulture i umjetnosti uredila je Tajči Čekada, koja je rekla da je pokušala dizajnom unutrašnjeg uređenja pokazati brzinu transformacije kvarta.


– Odlučila sam fotografski dokumentirati segmente koji se nalaze u neposrednoj blizini i njih postaviti na zidove. Neke fotke već sada ne predstavljaju stvarnost – rekla je Čekada.


Čargonja je zaključio konferenciju napomenom da su sve to, i ljetni FKK i program njegova zatvaranja, odnosno otvaranja Jadrana, uglavnom sami financirali.


– Htio sam reći, kad se hoće, može se – rekao je Čarli.