Glasan šapat

Vrištalo se, i to glasno, na Jadranskom trgu

Kim Cuculić

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Radionica i prezentacija održane su pod vodstvom Christine Lederhaas, samostalne umjetnice i izvođačice iz austrijskog Graza



Javna prezentacija rezultata radionice vrištanja »Glasan šapat«, koja se odvijala u okviru festivala TranziT – europskog festivala suvremenih kazališnih praksi, održana je na Jadranskom trgu.


Uz visoke raspone glasova i dinamiku po cijelom Jadranskom trgu, prezentirani su rezultati istraživanja neuobičajenih glasova: od onih vrlo tihih do vrlo glasnih, koji prolaze pored uobičajenih i preskaču kroz nekoliko konkretnih i apstraktnih zvučnih skulptura u javnom prostoru.


Pokret i glas


Radionica i prezentacija održane su pod vodstvom Christine Lederhaas, samostalne umjetnice i izvođačice iz austrijskog Graza, koja radi u području pokreta, glasa i humora.




Ova dinamična i nesvakidašnja radionica i javna prezentacija održana je umjesto prvotno planirane predstave na specifičnoj lokaciji »This city’s loneliness: Rijeka« (Eva Hofer/Theater im Bahnhof, Christina Lederhaas i Johannes Schrettle/Workinglifebalance Ltd.), koja nije mogla biti održana zbog aktualne COVID-krize.



 


Središte interesa radionice »Glasan šapat« je na rezonanciji glasa sudionika s drugim glasovima u prostoru, a sudionici su se osvrnuli na tijelo i unutrašnji dijalog između napetosti i opuštanja.


Nezavisna produkcija


Festival TranziT promovira europske nezavisne izvedbene umjetnike i mala izvaninstitucionalna kazališta. Dio je projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, programskog pravca Kuhinja različitosti, a održava se u produkciji Kreativnog laboratorija suvremenog kazališta KRILA.


Aktivnosti projekta se provode uz financijsku podršku Rijeke 2020, Zaklade Kultura nova i Austrijskog kulturnog foruma Zagreb. Festival TranziT bio je zamišljen kao višemjesečni program usmjeren na suvremenu nezavisnu europsku produkciju.


Pilot-izdanje trebala su činiti tri rada suvremenih kazališnih praksi i jedna radionica ali je, u okolnostima koronakrize, festivalski program reduciran na jednu predstavu i radionicu s javnom prezentacijom.