Glasan šapat

U Rijeci prvi TranziT – festival suvremenih kazališnih praksi

Hina

Foto Rijeka 2020

Foto Rijeka 2020

Radionica "Glasan šapat" uključuje i javnu prezentaciju na Jadranskom trgu u subotu, 22. kolovoza, na kojoj će polaznici predstaviti rezultate istraživanja neuobičajenih glasova



Prvi festival “TranziT – europski festival suvremenih kazališnih praksi” promovira europske nezavisne izvedbene umjetnike i mala izvaninstitucionalna kazališta, a počeo je u petak u Rijeci radionicom vrištanja “Glasan šapat”.


Radionicu “Glasan šapat” potpisuju austrijski umjetnici Christine Lederhaas i Johannes Lederhaas iz Graza. Središte interesa radionice je na rezonanciji glasa sudionika s drugim glasovima u prostoru, a sudionici će se osvrnuti na tijelo i unutrašnji dijalog između napetosti i opuštanja.


Tijekom radionice polaznici će izaći na ulice u potrazi za aranžmanima u javnom prostoru da bi, kako je najavljeno, uživali u glasnoći i istovremeno držali uši širom otvorene prema okruženju kroz koje se njihov glas probija.




Radionica “Glasan šapat” uključuje i javnu prezentaciju na Jadranskom trgu u subotu, 22. kolovoza, na kojoj će polaznici predstaviti rezultate istraživanja neuobičajenih glasova – od jako tihih do jako glasnih, koji prolaze pored uobičajenih i preskaču kroz nekoliko konkretnih i apstraktnih zvučnih skulptura u javnom prostoru.


Festival TranziT bio je zamišljen kao višemjesečni program usmjeren na suvremenu nezavisnu europsku produkciju. Pilot izdanje trebala su činiti tri rada suvremenih kazališnih praksa i jedna radionica ali je, u okolnostima koronakrize, festivalski program festivala reduciran na jednu predstavu i radionicu s javnom prezentacijom.


U nastavku festivala bit će priređena predstava “Dragocjeni biser” kojom će Ivana Peranić nastaviti umjetničko istraživanje kompleksa sjećanja i implicitne memorije tijela kao temelja koreografsko-glumačke igre, koje je počela prije tri godine plesnom predstavom “Pod pozornicom”.


Festival TranziT održava se u sklopu programa “Kuhinja različitosti” Europske prijestolnice kulture i u organizaciji Kreativnoga laboratorija suvremenoga kazališta KRILA.


Projekt se provodi uz financijsku podršku Rijeke 2020, Zaklade Kultura nova i Austrijskoga kulturnog foruma Zagreb.