Aerowaves

U HKD-u na Sušaku pokrenut produkcijski centar projekta virtualne stvarnosti

Hina

Foto Enya Belak

Foto Enya Belak

HKD će, uz produkciju snimanja, koordinirati turneju Springback Ringsidea po Hrvatskoj, Italiji, Mađarskoj, Češkoj, Srbiji i Sloveniji



Plesna mreža Aerowaves pokrenula je u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku u Rijeci novi produkcijski centar za projekt Springback Ringside, koji će se baviti snimanjem i prikazivanjem predstava u tehnici virtualne stvarnosti.


HKD će, uz produkciju snimanja, koordinirati turneju Springback Ringsidea po Hrvatskoj, Italiji, Mađarskoj, Češkoj, Srbiji i Sloveniji.


Ova riječka ustanova prva je u Hrvatskoj, a možda i u Europi, početkom 2021. prikazala dvije predstave snimljene u ovoj tehnici, navodi HKD.




Turnejom se želi doprijeti do mjesta koja nemaju tehnički kapacitet za organiziranje izvedbi uživo te do raznolikog spektra gledatelja s malo ili nimalo prijašnjeg kontakta sa suvremenim plesom ili novim tehnologijama.


Kreativni tim projekta čine redateljica Enya Belak i snimatelj te VR-tehničar Igor Crnković iz riječke Pilot Medije.


Trenutno u HKD-u snimaju plesni klasik “Idiot-Syncrasy” u izvedbi kolektiva Igor x Moreno. Ta predstava će u klasičnom obliku biti izvedena na sceni HKD-a u subotu 15. siječnja.


Springback Ringside projekt je koji u VR tehnici snima i u opuštenom intimnijem okruženju prikazuje tako snimljene predstave skupinama gledatelja putem VR tehnologije.


Na taj način svaki gledatelj uvijek ima najbolje mjesto u gledalištu i predstavu može doživjeti u potpunosti.


Nakon svake VR projekcije slijedi Springback Q&A, odnosno razgovor s umjetnicima kako bi zainteresirani gledatelji mogli i na taj način proširiti svoje iskustvo, navodi HKD.


Projekt podržava Perform Europe koji financira Europska unija i koji za cilj ima promišljati prekograničnu prezentaciju izvedbenih umjetnosti na inkluzivniji, održiviji i uravnoteženiji način.