Hrvatska sveučilišna naklada

Tanja Kuštović objavila knjigu “Istraživači hrvatskog glagoljaštva 1”

Hina

Ilustracija / Foto Vedran Karuza

Ilustracija / Foto Vedran Karuza

Izdanje u kojem se obrađuje dvadesetak osoba koje su se bavile istraživanjem hrvatskoga glagoljaštva



Knjigu prof. Tanje Kuštović »Istraživači hrvatskoga glagoljaštva 1.«, u kojoj se obrađuje dvadesetak osoba koje su se bavile istraživanjem hrvatskoga glagoljaštva, objavila je Hrvatska sveučilišna naklada iz Zagreba.


Kuštović je izvanredna profesorica na Katedri za staroslavenski jezik i hrvatsko glagoljaštvo na Odsjeku za kroatistiku Filozofskoga fakulteta u Zagrebu.


Knjiga obuhvaća 20 radova u kojima su predstavljene ključne osobe koje su svojim znanstveno-stručnim radom pridonijele spoznajama o najraznolikijim temama iz hrvatskoga glagoljaštva u protekla gotovo dva stoljeća.





Uvršteni su samo oni istraživači koji više nisu među nama, a već i tim povijesnim otklonom osigurana je pouzdanost posredovanih znanja i interpretacija, ističe nakladnik.


Uglavnom su po kronološkom kriteriju poredana imena istraživača, odnosno poglavlja: Josipa Jurja Strossmayera, Franje Račkoga, Vatroslava Jagića, Ivana Milčetića, Rudolfa Strohala, Josipa Vajsa, Vinka Premude, Franje Fanceva, Stjepana Ivšića, Vjekoslava Štefanića, Josipa Vrane, Josipa Hamma, Mateja Bošnjaka, Marije Agnezije Pantelić, Branka Fučića, Franta V. Mareša, Biserke Grabar, Josipa Tandarić, Petra Runje i Radoslava Katičića.


U popis su uključeni i kulturni djelatnici koji su u svom vremenu afirmirali glagoljaštvo kao i povjesničari, jezikoslovci, istraživači koji glagoljaštvo proučavaju s kulturološkog stajališta.


Također su uključeni strani i domaći istraživači, čime se ukazuje na to da je proučavanje glagoljice bilo rašireno i izvan granica Hrvatske.


Uz svakog istraživača navedeni su biografski podaci u širem opsegu te izbor od jednog ili više relevantnih autorovih tekstova koji su predočeni ili prepričani čitatelju, što mu omogućuje podrobnije upoznavanje s pojedinim istraživanjima