30. travnja

Što nas sve čeka na proslavi Međunarodnog dana jazza u Hrvatskoj

Davor Hrvoj, Ivana Kocijan

Spartacu Črnjariću bit će uručena plaketa HGU-a / Foto Davor Hrvoj

Spartacu Črnjariću bit će uručena plaketa HGU-a / Foto Davor Hrvoj

Međunarodni dan jazza okuplja zajednice, škole, umjetnike i ljubitelje jazza



U studenom 2011. organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO) službeno je proglasila 30. travnja Međunarodnim danom jazza kako bi istaknula jazz i njegovu diplomatsku ulogu u ujedinjavanju ljudi u svim krajevima svijeta.


Međunarodnim danom jazza predsjedaju i vode ga glavna direktorica UNESCO-a Audrey Azoulay i legendarni jazz pijanist i skladatelj Herbie Hancock. Međunarodni dan jazza okuplja zajednice, škole, umjetnike, povjesničare, akademike i ljubitelje jazza širom svijeta kako bi proslavili i naučili o jazzu i njegovim korijenima, budućnosti i utjecaju.


Glazbeni programi sutra će se održati diljem svijeta, mnogi tek uz internetske prijenose, ali i u nekoliko gradova Hrvatske.




Programi su najavljeni za Zagreb, Split, Opatiju, Zadar, Pulu, Rijeku, Osijek, Šibenik, Varaždin, Čakovec, Karlovac i Koprivnicu. U Zagrebu će ponajbolji hrvatski jazz glazbenici održati seriju kratkih, mobilnih koncerata, premještajući se s jedne na drugu lokaciju u centru grada koristeći električna old timer vozila i pedicabove.


Početak programa očekuje se u 16.30 i trajat će do zalaska sunca. Hrvatska glazbena unija PGŽ-a, podružnica 3, Rijeka i ove godine organizira program obilježavanja Međunarodnog dana jazza u Primorsko-goranskoj županiji.


U Opriču (Lovran) na krovu tonskog studija Elvisa Stanića priprema se ekskluzivno predstavljanje novog vinilnog materijala »Insomnia« Elvis Stanić Groupa.


Rijeka i Opatija


U Rijeci će Međunarodni dan jazza biti obilježen sutra prije podne kada će na platou ispred Baptističke crkve u sklopu programa Jazz petkom na Zametu nastupiti Dino Ivelja Quartet, koji će predstaviti prvi album čije je snimanje upravo završeno.


Središnji dio programa bit će u poslijepodnevnim satima u Opatiji, na Jazz Boatu. Ovom prilikom jazz glazbeniku Spartacu Črnjariću u povodu 55. obljetnice umjetničkog rada i doprinosa glazbenoj sceni bit će svečano uručena plaketa Hrvatske glazbene unije.


Na Jazz Boatu će nastupiti: Spart Jazz Trio, Denis Razz All Stars, Dino Ivelja Quartet, uz Elvisa Stanića, Darka Jurkovića Charlieja, Marka Lazarića, Barbaru Štimac i goste Josipa Forembachera Pepija, Darka Mihelića Boću i Roberta Justinića Justu.


Program na HRT-u


U Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu održat će se festival ZG JAZZ, koji ove godine obogaćuje i Međunarodni dan jazza.


Naime, ovaj međunarodni jazz festival, koji se održava treći put za redom, započet će 30. travnja koncertima The Cool Jazz Dua (saksofonist Saša Nestorović i pijanist Veljko Glodić), koji će promovirati svoj novi CD »Lydian Orbit« te kvarteta Radojke Šverko s melodijama koje su zaživjele na CD-u »As Time Goes By« snimljenom uživo.


Drugi dan, 1. svibnja, zajedno će nastupiti dvojica pijanista: Vasil Hadžimanov i Matija Dedić.


HRT je za tu prigodu sutra na svom Trećem programu pripremio posebnu emisiju uživo iz studija »Anton Marti«.


Uz koncert Jazz orkestra HRT-a i goste koji će govoriti o aktualnim temama vezanim za jazz, emitirat će se reportaže s terena u kojima će se pokazati kako su se naši glazbenici pridružili proslavi velikog praznika jazza.