El Gouna Film Festival

Pravo čudo: Ovaj filmski festival bit će održan uživo

Stjepan Hundić

Plakat El Gouna Film Festivala

Plakat El Gouna Film Festivala

Lokacija festivala s malom gustoćom naseljenosti i otvorenim pozornicama bila je presudna u danas nesvakidašnjoj odluci, s obzirom na pandemiju



Unatoč globalnoj eksploziji koronavirusa, zbog čega filmski festivali širom svijeta redom prelaze na digitalni format, organizatori El Gouna Film Festivala odlučili su svoje 4. izdanje pod sloganom »Kultura snova« održati u fizičkom obliku.


Tako će od 23. do 31. listopada u istoimenom egipatskom rezortu na obali Crvenog mora organizatori ugostiti meðunarodne filmaše, stručnjake i predstavnike medija, održati bogat industrijski program ispunjen panelima, radionicama i predavanjima te prikazati niz filmova na otvorenim lokacijama i u kinodvoranama uz sada već standardne epidemiološke mjere o kojima znaju i vrapci na grani.


»Bilo nam je jako važno da se festival održi i pored svih prepreka i problema s kojima smo se susreli », izjavio je direktor El Gouna Film Festivala Intishal Al Timimi, naglasivši da je lokacija s malom gustoćom naseljenosti i otvorenim pozornicama bila presudna u toj odluci pa dodao: »željeli smo na konkretan način pružiti podršku arapskoj i svjetskoj filmskoj zajednici i naglasiti važnost kontinuiteta filmskih dogaðanja, susreta i suradnje te pokazati da i pored svih poteškoća život ide, i mora ići, dalje.«


Četrnaest nagrada




U tri natjecateljske kategorije, dugometražni, dokumentarni i kratkometražni film, podijelit će se četrnaest nagrada uključujući i novčane od preko 200 tisuća dolara, a žirijem koji će odlučiti pobjednike predsjeda britanski filmaš Peter Webber, čiji su najpoznatiji filmovi »Djevojka s bisernom naušnicom« sa Scarlett Johansson i »Hannibal: Početak«.


U industrijskom dijelu festivala središnje mjesto zauzima CineGouna Platforma, inicijativa i stručni program za razvoj i podršku egipatskih i arapskih filmaša, koja će najbolje projekte nagraditi s ukupno lijepih 180 tisuća dolara.


Dobar dio filmskog programa – koji ove godine broji 60 naslova, tridesetak posto manje u odnosu na prošlu godinu iz razloga koji su svima poznati – sastoji se od nagraðenih i najhvaljenijh filmova prikazanih na festivalima u Berlinu, Veneciji, San Sebastianu i Torontu.


U natjecateljskom programu dugog metra ističu se sjajna talijanska drama »Mračne priče«, dobitnik Srebrnog medvjeda za najbolji scenarij na ovogodišnjem Berlinalu, takoðer odlična poljska drama »Nikada više neće padati snijeg«, poljski kandidat za Oscara 2021. u režiji talentirane Malgorzate Szumowske, australska vestern drama »The Furnace«, egzistencijalistička azerbajdžanska drama »Izmeðu umiranja«, japanski ratni triler »Žena špijuna«, srpski »Korisnici« u režiji Ivana Ikića te bosanski »Quo Vadis, Aida?« u režiji Jasmile Žbanić, koji se bavi srebreničkim genocidom. Hrvatska kinematografija nema predstavnika u natjecateljskom programu.


Izvan konkurencije


Program Izvan konkurencije takoðer nudi zanimljive i atraktivne naslove. Tu su danski kandidat za Oscara sljedeće godine »Druk« (Another Round) u režiji Thomasa Vinterberga s Madsom Mikkelsenom u ulozi karijere, hvaljena gruzijska drama i veliki pobjednik San Sebastiana »Beginning«, koju potpisuje Dea Kulumbegashvili, obiteljska drama »Falling« u režiji Vigga Mortensena, najnoviji film japanske autorice Naomi Kawase »Prave majke«, zatim »Septet: Priča o Hong Kongu«, hommage hongkonškoj kinematografiji kroz sedam kratkih priča koje potpisuju slavni hongkonški filmaši meðu kojima su Johnnie To, Tsui Hark, Ann Hui i Ringo Lam te »Otac« u režiji Srdana Golubovića u kojem je Hrvatska jedan od koproducenata.


Dvije posebne projekcije donose dokumentarac »Hopper/Welles«, filmski zapis razgovora izmeðu Dennisa Hoppera i Orsona Wellesa zabilježen kamerom 1970. godine tijekom duge zajedničke večer te »Mališan«, obožavani klasik slavnog Charlieja Chaplina koji će biti prikazan uz pratnju simfonijskog orkestra koji će uživo izvesti originalni soundtrack iz filma.


Glavna zvijezda 4. izdanja El Gouna Film Festivala bit će francuska glumačka legenda Gerard Depardieu, koji će primiti Nagradu za karijeru.