HKD na Sušaku

Pogledajte što se sve dalo čuti, namirisati, okusiti i osjetiti na otvorenju Porto Etno festivala

Robert Šimonović

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Sve je započelo izvrsnim glazbeno-scenskim spektaklom kultnog Ansambla Lado, odnosno elektro-etno atrakcije Lado Electro



Zanimljiva i pomalo neuobičajena kombinacija zvukova, a zatim i mirisa, mogla se čuti, namirisati, okusiti i osjetiti u prostorima HKD-a na Sušaku. Otvoreno je četvrto izdanje Porto Etno festivala, festivala svjetske glazbe i gastronomije u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.


Sve je započelo izvrsnim glazbeno-scenskim spektaklom kultnog Ansambla Lado, odnosno elektro-etno atrakcije Lado Electro. Naime, Lado Electro nastao je kao projekt 2003. (kada je izdan i njihov prvi album), na inicijativu tadašnjeg umjetničkog voditelja ansambla Lado Ivana Ivančana.





Ideja je bila približiti tradicionalnu hrvatsku glazbu, ples, narodne nošnje i općenito kulturnu baštinu mladima, spojivši naizgled nespojivo, hrvatsku glazbenu i plesnu tradiciju, odnosno folklorni izričaj sa suvremenim elektroničkim zvukom.


Rezultat je fantastičan, a da je tome tako, najbolje su pokazale oduševljene reakcije publike. U publici se pronašlo i pokoje poznato lice, poput onoga saborskog zastupnika i pjevača Miroslava Škore, ili riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela.


Lado Electro izveo je pretežito skladbe s novog dvostrukog albuma “2.0 Memorabilium” objavljenog ove godine u izdanju Aquarius Recordsa.


Foto galerija: Otvoren Porto Etno Festival


Audiodoživljaj upotpunjen je prekrasnim nošnjama vokalistica moćnih glasova, dok su vokalisti, kao i autori projekta koji su se ujedno nalazili za DJ-pultom i udaraljkama, Hrvoje Crnić i Boris Harfman, bili odjeveni kao zvončari, s karakterističnom kratkom majicom na plavo-bijele pruge.


Nakon koncerta, zabava se nastavila u hotelu Neboder uz rasprodani program Etno zalogajčići i minikoncert grupe Če bo bo, če na na u pratnji vokalistice Tene Antonije Torjanac. Posjetitelji su kušali gastrospecijalitete četiriju država, hrisi ashtu iz Jordana, burek iz Bosne i Hercegovine, spiralu od krumpira sa salsom iz Mađarske te namaz od čvaraka karakterističan za Češku.


Hranu je pripremala kuhinja hotela Neboder, u suradnji i po recepturi predstavnika riječkih nacionalnih manjina.


Program Porto Etno festivala nastavlja se i u petak kada nas očekuje rasprodani koncert Bože Vreće i Porto Etno orkestra s početkom u 19.30 nakon kojeg ponovno slijede etnozalogajčići, ovoga puta iz Slovačke, Italije, Makedonije te Trinidada i Tobaga, uz glazbenu pratnju etnosastava Veja iz Pazina.


Festival završava u subotu na trgu ispred Građevinske škole besplatnim folklornim programom predstavnika riječkih manjinskih zajednica te glazbenim programom riječkog dvojca Hormonika Balkanika. Sve dane trajanja festivala moguće je besplatno popratiti izložbe u atriju HKD-a i Galeriji Kortil.