Afirmiranje

Ovo su nagrađeni za unapređivanje kulturnog stvaralaštva PGŽ

Katarina Bošnjak

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Ukupna vrijednost dodijeljenih nagrada za unapređivanje kvalitete kulturnog stvaralaštva PGŽ-a u 2021. godini iznosi 176 tisuća kuna.



Na terasi bivšeg kluba Python u vrtu Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja dodijeljene su nagrade za unapređenje kulturnog stvaralaštva Primorsko-goranske županije.


Nagrade su uručili župan Zlatko Komadina i pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Sonja Šišić, a u umjetničkom dijelu programa nastupila je Klapa Vinčace, peterostruka dobitnica nagrade Zlatni štit na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu.


Župan Zlatko Komadina izjavio je kako mu je drago što može svima čestitati na radu koji je prepoznat u Hrvatskoj kao i izvan nje, te da nije dovoljno samo reći hvala već i honorirati te potaknuti umjetnike.




Istaknuo je kako je PGŽ jedina županija koja dodjeljuje ovakve nagrade, i to već duže od 15 godina, a dodjeljuju se s ciljem afirmiranja umjetničkog stvaralaštva i unapređivanja kvalitete kulturnih djelatnosti.


Nagrade za unapređenje kulturnog stvaralaštva PGŽ-a dodjeljuju se za najbolja skupna i pojedinačna dostignuća ustanovama, udrugama i fizičkim osobama čije je sjedište odnosno prebivalište na području PGŽ-a, a koja na kulturnoj manifestaciji ostvare nagradu kao najuspješniji u kategoriji u kojoj su se natjecali.


Od pristiglih 30 prijava, 17 prijava je zadovoljilo uvjete Pravilnika, od kojih je 12 na državnoj te 5 na međunarodnoj razini.


Na državnoj razini HNK-a Ivana pl. Zajca osvojio je tri nagrade: za Grand Prix i Zlatnog lava publike na 22. Međunarodnom festivalu komornog teatra Zlatni lav te za nagradu Judita za najbolje dramsko ostvarenje na 67. Splitskom ljetu za predstavu »Kralj Edip«, za Nagradu hrvatskog glumišta za najbolju opernu predstavu u cjelini te Diplomu »Milka Trnina« za operu »Tristan i Izolda« te za Nagradu Mali Marulić za kolektivnu glumačku igru na 14. Festivalu hrvatske drame za djecu za predstavu »Adriatiko«.


Za osvojene Porine nagrađeni su Damir Urban, Elvis Stanić, Branimir Gazdik, Ivan Popeskić, Marko Lazarić, Henry Radanović, Neno Belan i Damjan Grbac, Filip Gržinčić nagrađen je za dva osvojena Porina, Ivan Pešut za četiri osvojena Porina, a glazbena udruga Klapa Vinčace nagrađena je za osvojeni Zlatni štit u Omišu.


Na međunarodnoj razini nagrađena je Petra Šarac za Nagradu za glumačko ostvarenje za predstavu »Oh la la« na festivalu Zlatna iskra u Kragujevcu, Luči Vidanović za nagradu za najbolju scenografiju i lutke u predstavi »Sretna kućica« na festivalu u Mostaru te Ana Vivoda za posebnu nagradu za razvoj suvremene grafike umjetnosti na međunarodnom trijenalu grafike u Bitoli.


Za skupno dostignuće ustanovama su dodijeljene nagrade od 50 tisuća kuna, a udruzi od 25 tisuća kuna, dok se za pojedinačno dostignuće fizičkoj osobi dodjeljivalo 7 tisuća kuna.


Ukupna vrijednost dodijeljenih nagrada za unapređivanje kvalitete kulturnog stvaralaštva PGŽ-a u 2021. godini iznosi 176 tisuća kuna.