Riječki gradonačelnik

Obersnel na Odboru regija predstavio ono što naziva “objektivno i opipljivo” realiziranim ciljevima EPK

Portal Novi list

SNIMIO: SERGEJ DRECHSLER

SNIMIO: SERGEJ DRECHSLER

Dapače, opipljivo infrastrukturno nasljeđe projekta postalo je, uz održane programe, jedan od neizostavnih ciljeva koji se i ostvaruje, rekao je gradonačelnik Obersnel



U okviru 142. plenarne sjednice Odbora regija Europske unije gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel je, na poziv vodstva Odbora regija, danas sudjelovao u raspravi pod nazivom Oporavak kreativnih i kulturnih sektora i novi Europski istraživački prostor.


U raspravi o oporavku kreativnih i kulturnih sektora pogođenih pandemijom COVID-19, uz gradonačelnika Vojka Obersnela sudjelovala je i povjerenica Europske komisije za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel kao i gradonačelnik irskoga Galwaya Mike Cubbard.


Gradonačelnik Obersnel je predstavio postignuća ali i izazove s kojima se, zbog epidemije koronavirusa suočio projekt Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, te predložio aktivnosti koje bi europske institucije trebale poduzeti za oporavak sektora kulture, s naglaskom na sadašnje i buduće europske prijestolnice kulture.




– Usprkos teškim okolnostima, uspjeli smo uspješno provesti značajni dio programa EPK. Pandemija je skrenula pažnju na važnost umjetnosti i kulture za ljudskoj svakodnevici kao i na socijalnu uključenost, a bitnom se pokazala digitalna sfera u stvaranju i primanju kulturnih sadržaja.


Iako smo uspjeli provesti revidirani program, moram reći da je projekt Europske prijestolnice kulture pretrpio snažan udarac pojavom pandemije koji je rezultirao velikim smanjenjem financija.


Programski proračun od ukupno 30 milijuna EUR, smanjen je za 40 posto u 2020. godini, što je ostvarivanje programa učinilo vrlo izazovnim.


Sve navedeno navodi nas na zaključak da su potrebne revidirane kulturne politike koje će voditi računa o potrebama kulturnog sektora ali i o mogućnostima povezivanja kulture s drugim sektorima.


Lekcije naučene kroz iskustvo EPK-a zasigurno bi mogle doprinijeti dijalogu o novim kulturnim politikama, koji se, po mom mišljenju, ne može provesti bez općeg okvira na razini EU, s financijskim mehanizmima usmjerenim posebno i precizno na kulturna i umjetnička područja.


U vremenu kada je prioritet svih zemalja opstanak i oporavak gospodarstava, teško je očekivati ​​da će nacionalne Vlade dati prednost kulturi i dati sredstva EU za oporavak kulture. Pogotovo ako uzmemo u obzir da je, uz ekonomki rast, podrška javnom zdravstvu glavni cilj u borbi protiv pandemije COVID u svim zemljama, istaknuo je gradonačelnik Vojko Obersnel u svom govoru, iznoseći ponovo kao primjer Hrvatsku koja je istovremeno bila pogođena razornim potresima koji su bili dodatni udar na gospodarstvo zemlje i dodatno otežali dugoročne posljedice s kojima će se Vlada RH suočavati godinama nakon pandemije.


– Stoga je neizbježno da Europska komisija uzme u obzir mogućnost povećanja svoje financijske potpore za projekte Europske prijestolnica kulture i omogućujući zemljama da nastave s provedbom projekta na adekvatan način, uzimajući u obzir razorne učinke pandemije u svim zemljama, naglasio je Obersnel.


Izlaganje gradonačelnika Obersnela pratio je i dvominutni promotivni kolažni video u kojem je prikazan značajni dio programa Rijeke EPK održanih tijekom ljeta i jeseni 2020. godine unatoč pandemiji.


Valja reći da je revidirani kulturno – umjetnički program Rijeke – EPK u fokus stavio lokalnu, umjetničku i kulturnu scenu, projekte civilnog sektora, trajne umjetničke instalacije te festivale koji su se razvijali kroz četiri godine pripreme projekta.


Čak i tako reducirani program rezultirao je velikim brojem od preko 53 000 posjetitelja na 400 kulturnih programa koji su bili dijelom riječkog Ljeta u prijestolnici.


– Unatoč tome što je pandemija predstavljala veliko ograničenje, na neki način nas je primorala da postanemo kreativni u smislu novih načina poimanja kulture, prostora i publike. Dapače, opipljivo infrastrukturno nasljeđe projekta postalo je, uz održane programe, jedan od neizostavnih ciljeva koji se i ostvaruje, rekao je gradonačelnik Obersnel.


Urbana obnova i prenamjena industrijske baštine u bivšem industrijskom kompleksu Benčić, što obuhvaća 2 muzeja, Dječju kuću, Gradsku knjižnicu te Galeb kao brod muzej, postaju objektivno i opipljivo realizirani ciljevi projekta.