Multimedijalni doživljaj

Novi projekt riječkog umjetnika: Damir Urban predstavio Brijunsku sobu Jamesa Joycea

Hina

Foto Facebook Kazalište Ulyssess

Foto Facebook Kazalište Ulyssess

Damir Urban ocijenio je da je riječ je o iznimno zanimljivom pokušaju oživljavanja prošlosti vezanoj za Brijune u vremenima kada hrvatski turizam vodi grčevitu bitku za preživljavanje



Brijunska soba Jamesa Joycea, audiovizualni projekt riječkog umjetnika Damira Urbana, velikog prijatelja kazališta “Ulysses”, svečano je predstavljena u ponedjeljak u hotelu “Karmen” na Velikom Brijunu.


Projekt je zamišljen kao multimedijalni doživljaj u posebno uređenoj izložbenoj prostoriji, zamišljenoj kao Joyceovoj sobi u kojoj će posjetitelji u individualnim ili u malobrojnim obilascima moći vidjeti posebno pripremljena djela – od slika, fotografija i mapa do videosnimki, audiozapisa i drugih sadržaja.


Urban, koji je predstavio projekt, ocijenio je da je riječ je o iznimno zanimljivom pokušaju oživljavanja prošlosti vezanoj za Brijune u vremenima kada hrvatski turizam vodi grčevitu bitku za preživljavanje.




Suradnja Nacionalnog parka Brijuna i kazališta “Ulysses” pokazuje koliko je važno promicati slične projekte koji su itekako zanimljivi za turiste, istaknuo je.



Prostor s jedne strane, interpretirajući zamišljenu Joyceovu sobu, nudi edukacijsku umjetničku funkciju te mogućnost da posjetitelj istodobno kroz glazbu, fotografije, knjige, novinske članske i pisane zapise nauči nešto novo o samome Joyceu i o kazalištu “Ulysses”, a s druge strane taj je prostor mjesto otkrivanja načina na koji su umjetnici u svojemu radu proživjeli i stvarali nadahnuti likom i djelom Jamesa Joycea.


Istaknuto je kako nije slučajno što je “Ulysses” izabrao baš Jamesa Joycea jer je to uvod i najava velikog multimedijskog projekta “Uliksa” koji će biti uprizoren na Malom Brijunu sljedeće sezone u produkciji tog kazališta.