2025. GODINE

Nova Gorica i Gorizia te Chemnitz bit će nove Europske prijestolnice kulture

Kim Cuculić

Foto Wikipedia

Foto Wikipedia

Zanimljiv je primjer Nove Gorice i Gorizije, koje su u utrku za titulu EPK-a ušle zajednički i to pod sloganom »GO! BORDERLESS« (Bez granica). Chemnitz se usredotočuje na nevidljivo



NOVA GORICA/GORIZIA – Slovenska Nova Gorica i talijanska Gorizia te njemački grad Chemintz bit će Europske prijestolnice kulture 2025. godine. Zanimljiv je primjer Nove Gorice i Gorizije, koje su u utrku za prestižnu titulu EPK-a ušle zajednički i to pod sloganom »GO! BORDERLESS« (Bez granica). Čestitajući na tom uspjehu, talijanski predsjednik Sergio Mattarella uputio je novogodišnju poruku u kojoj je istaknuo: »Nadajmo se da je prekogranična Europska prijestolnica kulture poruka za pogranična područja u Europi i svijetu, koja se još uvijek bore s, ponekad nasilnim, sukobima. Inspiracija je to za izgradnju suradnje između različitih kultura i tradicija.«


Gradovi u utrci


Kako podsjeća Kreativna Europa Kultura, povjerenstvo sastavljeno od 12 nezavisnih stručnjaka ocjenjivalo je prijave četiriju slovenskih gradova – Ljubljane, Pirana, Ptuja i Nove Gorice, koji su ušli u uži izbor za Europsku prijestolnicu kulture 2025. Ovim povodom Mariya Gabriel, europska povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade, izjavila je: »… Nova Gorica drugi je slovenski grad, nakon Maribora 2012. godine, koji nosi ovu titulu. Biti domaćin Europske prijestolnice kulture sjajna je prilika za grad i regiju da pojačaju svoje kulturne ambicije, približe kulture svojih zajednica i nauče više jedni o drugima – i o sebi. Nova Gorica/Gorizia i njemački grad Chemnitz iskoristit će ovaj naslov na najbolji način te osigurati njegove dugoročne kulturne, ekonomske i socijalne koristi.«
Natjecanje u Sloveniji provele su mjerodavne vlasti, koje su u veljači 2019. godine pozvale sve zainteresirane gradove da podnesu prijave.


Šest slovenskih gradova podnijelo je prijave do 31. prosinca 2019.: Kranj, Lendava, Ljubljana, Nova Gorica, Piran i Ptuj. Nakon predizbornog sastanka u veljači 2020. godine u uži izbor ušli su Ljubljana, Ptuj, Piran i Nova Gorica. Kandidati koji su ušli u uži izbor svoje prijave mogli su nadopuniti i dovršiti do 24. studenoga 2020., a zatim su pozvani na završni sastanak za odabir 16. i 17. prosinca. Povjerenstvo sastavljeno od nezavisnih stručnjaka, od kojih su dva imenovale relevantne slovenske vlasti i deset imenovanih od institucija i tijela EU-a (Europski parlament, Vijeće, Komisija i Odbor regija) pregledalo je i ispitalo prijave. Završni izborni sastanak za Europsku prijestolnicu kulture 2025. u Njemačkoj održao se 26. i 27. listopada 2020. godine. Povjerenstvo nezavisnih stručnjaka predložilo je njemački grad Chemnitz za Europsku prijestolnicu kulture 2025.


Proces odabira




Podsjetimo, proces odabira Europske prijestolnice kulture odvija se u dva kruga. Nakon predizbornog kruga objavljuje se lista gradova koji ulaze u završni krug. U konačnom odabiru povjerenstvo nezavisnih stručnjaka preporučuje jedan grad za naslov, koji potom službeno potvrđuje dotična država. Glavni kriterij odabira grada jest dobro pripremljen kulturni program sa snažnom europskom dimenzijom, koja potiče sudjelovanje stanovnika grada, dionika i susjedstva te privlači posjetitelje iz cijele zemlje i Europe. Program mora imati dugotrajan utjecaj i mora pridonositi dugoročnom razvoju grada, a gradovi moraju dokazati podršku lokalnih vlasti i operativne kapacitete za provođenje projekta.


O prijestolnicama

Nova Gorica je grad i središte istoimene općine u zapadnoj Sloveniji na granici s Italijom. Pripada pokrajini Primorskoj i statističkoj regiji Goriškoj. Prema popisu iz 2011. godine ima 13.178 stanovnika. Izgradnja Nove Gorice započela je 1947. nakon razgraničenja s Italijom, kojoj je pripala Gorica (talijanski Gorizia), i time je slovenski dio Goriške ostao bez većega gradskog naselja. Planski i moderno izgrađen grad (prema projektu arhitekta Ede Ravnikara), gospodarsko je i upravno središte.
Gorizia je grad i upravno središte istoimene pokrajine u regiji Friuli-Venezia Giulia. Prema popisu iz 2011. ima 35.798 stanovnika. Leži na lijevoj obali Soče, uz granicu sa Slovenijom. Znamenitosti su srednjovjekovni kaštel, gotička katedrala, gotička crkva sv. Duha, barokna crkva sv. Ignacija, brojne gotičke, renesansne i barokne palače, muzej posvećen Prvom svjetskom ratu.
Chemnitz (od 1953. do 1990. Karl-Marx-Stadt) grad je na istoimenoj rijeci, jugozapadno od Dresdena, savezna zemlja Sachsen, istočna Njemačka. Prema popisu iz 2010. ima 243.248 stanovnika. Osnovan je 1136. Prosvjetno je, znanstveno, kulturno i gospodarsko središte Saske.

Kad grad ponese titulu Europske prijestolnice kulture, ujedno dobiva sjajnu priliku da kulturnim programima promijeni svoj imidž, postane vidljiviji na karti svijeta, promiče održivi turizam i unaprijedi svoje razvojne planove. Titula ima dugoročan učinak ne samo na kulturnu nego i na društvenu te gospodarsku situaciju u gradu i u okolici.


Kako se navodi u članku »Suradnja Italije i Slovenije u borbi protiv krize uzrokovane bolešću COVID-19« u »Panorami« Europske komisije, tijekom proteklih mjeseci pandemija uzrokovana koronavirusom promijenila je brojne aspekte svakodnevnog života ljudi. Zbog zdravstveno-sigurnosnih razloga na brojnim unutarnjim granicama diljem EU-a uvedena su mnoga ograničenja.


Zajednička strategija


– Najočigledniji je primjer granice između Italije i Slovenije. Nakon Drugog svjetskog rata područje oko Gorizije podijeljeno je između Italije i Jugoslavije (današnja Republika Slovenija), pri čemu je stari grad ostao u Italiji, dok se novi grad, Nova Gorica, razvio na drugoj strani granice.


Ova dva grada, koja su 57 godina bila odijeljena »mekanom« željeznom zavjesom (Jugoslavija je bila socijalistička zemlja iako nije bila članica Varšavskog pakta), pripremila su zajedničku strategiju za razvoj svojeg jedinstvenog urbanog područja. Pridružila im se susjedna općina Šempeter-Vrtojba. Zbog nepostojanja prikladnih zakonskih alata za provedbu zajedničke prekogranične strategije i potrebe da se utre put za zajedničke infrastrukture i usluge, Gorizia, Nova Gorica i Šempeter-Vrtojba osnovale su 2011. EGTC-GO (Europsku grupaciju za teritorijalnu suradnju).


Cilj je bio isplanirati jedinstveni prekogranični grad te poticati ideju o tome da bi suradnja mogla otvoriti mogućnost stvarnog razvoja, dok je kandidatura za EPK 2025. doživljena kao prilika za razvoj ovih dvaju prekograničnih područja, ne samo u kulturnom sektoru.


Četvrti njemački EPK


U konkurenciji njemačkih gradova između Hannovera, Hildesheima, Magdeburga, Nürnberga i Chemintza, povjerenstvo nezavisnih stručnjaka za odabir Europske prijestolnice kulture predložilo je 28. listopada 2020. godine Chemnitz za Europsku prijestolnice kulture 2025. Nakon Berlina 1988., Weimara 1999. i Essena 2010., Chemnitz će biti četvrti njemački grad domaćin Europske prijestolnice kulture. Pod geslom »C the unseen« Chemnitz 2025 usredotočuje se na nevidljivo: na nevidljivi grad, nevidljive europske susjede, nevidljiva mjesta i biografije, na nevidljive talente svakog pojedinca. Program također uključuje i mnoge druge nevidljive gradove i regije u Europi koji podupiru demokratski suživot, a posebno ljude i zajednice otvorenih umova koji sežu iznad nacionalnih granica.