Budućnost umjetnosti

Gaugin i Van Gogh dopisivali su se o odlascima u bordele, pismo je sad prodano za 210.000 eura

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Njihov umjetnički dijalog bio je nezustavljiv tih dana i čak se nastavljao u bordelima i u ovom pismu



Pismo koje su napisali Vincent van Gogh i Paul Gauguin, u kojem opisuju posjete bordelima i govore o budućnosti umjetnosti, prodano je na dražbi za 210.600 eura.


Pismo je kupila u utorak u Parizu Zaklada Vincenta van Gogha i izložit će ga u svom muzeju u Amsterdamu. Umjetnici su napisali to pismo francuskom slikaru Emileu Bernardu krajem 1888. tijekom boravka u francuskom gradu Arlesu, gdje zaklada također ima muzej.


Pismo, napisano tjedan dana nakon što se Francuz Gauguin pridružio Nizozemcu Van Goghu u njegovoj kući u Arlesu, govori Bernardu o njihovim raspravama o umjetnosti i njihovom radu.




“Sada nešto što će te zanimati – posjetili smo neke bordele i vjerojatno ćemo tamo često kako bismo radili”, stoji u pismu.


“Gauguin trenutačno radi na platnu istu noćnu kavanu koju sam ja slikao, ali s likovima viđenim u bordelima. To bi mogla biti divna stvar.”


Zaklada Vincenta van Gogha je priopćila da je to pismo najvažniji dokument van Gogha koji ne posjeduje nijedan muzej te da je to jedino pismo koje je napisao s Gauguinom.


“Njihov umjetnički dijalog bio je nezustavljiv tih dana i čak se nastavljao u bordelima i u ovom pismu”, navodi zaklada.


Van Gogh opisuje Gauguina u pismu kao “neiskvareno stvorenje s instinktima divlje zvijeri. Kod Gauguina krv i seks imaju prednost nad ambicijom.”


Gauguin je proveo oko dva mjeseca s Van Goghom u Arlesu, ali se njihov odnos pokvario. Otišao je nakon što je Van Gogh pretrpio živčani slom i odsjekao si dio uha.