23. izdanje

Evo što se sprema za novi Festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat

Portal Novi list

Ovoljetno, 23. izdanje festivala održava se od 22. do 24. srpnja!Od 22. do 24. srpnja u zadivljujućem Kaštelu Grimani održat će se 23. izdanje Festivala plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat.


Dugogodišnja tradicija ovog festivala obvezuje organizatore uvijek iznova dovoditi izvođače koji će svojim izvedbama plijeniti pozornost, a kroz tri dana ovogodišnjeg festivala bit će prikazan izbor takvih upečatljivih radova koji su privukli pažnju umjetničke selektorice festivala Snježane Abramović Milković.


U 23 godine postojanja, Festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat prerasta u izuzetni događaj i upisuje se na međunarodnu kartu plesnih festivala.

Ova jedinstvena kulturna manifestacija organizirana je od strane Zagrebačkog plesnog ansambla, a već je više od dva desetljeća omiljeno okupljalište plesnih stručnjaka i ljubitelja plesne umjetnosti.


S međunarodnim programom sastavljenim od suvremenog plesa, fizičkog teatra, mime i cirkuserije, festival je izvanredno posjećen i nezaobilazan dio ljetne kulturne ponude, a pitoreskni Svetvinčenat domaćin kojem se uvijek rado vraćamo.


Ovogodišnji festival otvara Fubunation, londonska plesna kompanija Rhysa Dennisa i Waddah Sinada kojima je u cjelokupnom opusu misija crnačkoj kulturi stvoriti veću vidljivost te zastupati svoje plesače u suvremenom plesu.


Na festivalu izvode predstavu „Ruins“ koja kombinira oblike kontaktne improvizacije s utjecajima hip hopa i afričkih plesnih stilova.


Kroz pokret i vizualnu umjetnost, autori otvaraju dijalog oko mita o muškosti kakav se osjeća unutar panafričke dijaspore, dekonstruiraju borbu za moć i pronalaze ravnotežu između sukoba, ranjivosti i ovisnosti, dopuštajući si pritom da posjeduju i poprave svoje dublje tjeskobe koje su tako dobro naučili maskirati.Još jedno veliko ime festivala je Anton Lachky, slovački koreograf s belgijskom adresom koji je na festivalu 2018. godine oduševio predstavom “Cartoon”.


Ove će godine zatvoriti festival svojim radom „The Others“ kojim još jednom nadilazi okvire kazališne izvedbe. Osmišljena za djecu i njihove obitelji, ovo je priča o četvero ljudi koji žive u neobično izoliranom svijetu.


Kroz predstavu kao kolektivno iskustvo, provlači se ideja promišljanja o planetu i ekološkom utjecaju svega što radimo u danu. Lachky je osmislio predstavu kojom razgovori o ekološkoj krizi prelaze u akcije koje kao pojedinci možemo činiti u svakodnevnom životu.Svoju izvođačku karijeru Lachky je započeo u predstavi “MA” Akhrama Khana, s kojom je obišao svijet, suosnivač je i glasovitog Les SlovaKs kolektiva s kojim je u Svetvinčentu gostovao 2013., a danas je priznati koreograf s vlastitom kompanijom koja surađuje s nekim od najznačajnijih umjetničkih institucija na svijetu.


Uz njih će na festivalu biti predstavljeni radovi iz nekoliko europskih zemalja; „Indefinite Frequency“ Milana Tomášika, „OPEN DRIFT“, njemačkog koreografa Philippea Kratza, „Waiting for James B.“ francuske autorice Helene Tadei-Lawson, dok će domaću scenu predstavljati Ksenija Zec s autorskim projektom „Zagrljaji“, Matea Bilosnić s multimedijskom predstavom „Klown“, te nova postava plesača članova Zagrebačkog plesnog ansambla koji kreiraju novi rad „Geometrija daha“ s renomiranom Laurom Aris Alvarez, španjolskom koreografkinjom, plesačicom i pedagoginjom.


Svoje ulaznice možete rezervirati putem e-maila [email protected].


Ssve obavijesti redovito će se objavljivati na službenoj web stranici festivala i društvenim mrežama.