Zoom-film

“Djeca luke” su na čekanju, ovaj film trebao je biti dijelom završnice EPK

Davor Mandić

Foto Ilustracija

Foto Ilustracija

Ovaj tjedan trebala se dogoditi premijera originalnog autorskog projekta Denis Kirinčić i njene Kazališne radionice »Malik« u kontekstu EPK-a, no premijera i sva druga prikazivanja filma odgođeni su



Premijera Zoom-filma »Djeca luke«, inovativnog autorskog projekta Denis Kirinčić, o kojem smo u Novom listu opširno pisali, najavljena u četvrtak 22. travnja na YouTube kanalu Rijeke 2020, odgođena je.


Akteri su se oko odgode prilično »zakopčali« prema javnosti, pa zasad imamo reakciju direktorice Rijeke 2020 Irene Kregar-Šegota koju prenosimo u cijelosti.


– Prikazivanje filma odgođeno je do daljnjega, zbog potrebe dodatne interne komunikacije između svih koji su bili uključeni u film. Čim završimo interno usuglašavanje, obavijestit ćemo o tome javnost – rekla nam je Kregar-Šegota.


Velik trud




Kontaktirali smo potom i autoricu projekta Denis Kirinčić, koja je potvrdila navode Kregar-Šegota, dodavši da se nada da će uspjeti naći zajedničko rješenje i da će film na koncu biti prikazan.


– Nadam se tome prije svega zbog velikog truda svih koji su radili na filmu, zbog energije i priče o Rijeci koja se filmom želi ispričati – rekla je Kirinčić.



Podsjetimo, »Djeca luke« prvotno su trebala biti postdramska suvremena predstava s djecom i mladima, o kazalištu i na specifičnoj lokaciji – riječkom Molo longu.


U kontekstu Europske prijestolnice kulture ova predstava, koju je osmislila Denis Kirinčić za svoje mlade polaznike Kazališne radionice Malik, trebala je biti izvedena polovinom srpnja prošle godine, no zbog poznatih epidemioloških uvjeta, proces rada na predstavi prebačen je i prilagođen novim momentima te se od rujna 2020. odvijao putem Zoom-platforme i filmskih tehnika rada.


Zoom-film »Djeca luke« tako je nastajao dramatizacijom izabranih tekstova pjesama riječkih rock himni iz knjige Zorana Žmirića, a mladi glumci, polaznici »Malika« u dobi od devet do 18 godina, uz dvoje profesionalnih glumaca Anu Mariju Štefanac i Marka Šokčića te pod mentorstvom profesionalnih kazališnih i filmskih umjetnika, putem digitalne Zoom-platforme kreirali su film.


Osim Denis Kirinčić, autorice koncepta, redateljice, dramske pedagoginje i snimateljice, autorski tim čine još i dramaturginja Laura Marchig, kostimografkinja i rekviziterka Tajči Čekada, Enver Krivac zadužen za glazbu i montažerka Kristina Barišić.


Završnica bez filma


Podsjetimo još i to da je konferencija za novinare bila najavljena u ponedjeljak 19. travnja putem, dakako, Zoom-platforme, kao i to da je osim premijernog prikazivanja na YouTube kanalu Rijeke 2020, 22. travnja u 19.30 sati, film trebao biti i repriziran na istom kanalu 26. i 29. travnja, oba puta u 19.30 sati.


Nakon svih projekcija filma trebao se dogoditi i susret publike s autorskim timom i glumcima na Zoom-platformi, gdje su se oni trebali pokloniti, pojedinačno predstaviti publici te razgovarati o tome kako su stvarali film.


Unatoč svim tim planovima, programska završnica Europske prijestolnice kulture, koje je ovaj film trebao biti dijelom, zasad se odvija bez njega.