Digitalni susreti

Online projekt Tihe i Bernardina Modrića: Klikom do filma iz ponude Istra filma

Davor Mandić

Bernardin i Tiha Modrić / Foto RINO GROPUZZO

Bernardin i Tiha Modrić / Foto RINO GROPUZZO

Tiha i Bernardin Modrić marljivo su u pandemiji radili te je od jučer na njihovim mrežnim stranicama moguće pogledati 32 filma. Još će u lipnju gledanje biti besplatno, a onda kreće djelomična naplata



RIJEKA  Pandemija nam je štošta donijela, no osim evidentnih njenih loših aspekata, koji variraju od malih inkomodacija do generalnih katastrofa, donijela nam je i povećanu digitalnu svjesnost. Možda ne nužno i osviještenost, ali sigurno je skinula mrenu s digitalnog svijeta, koji je sada puno više »tu« nego što je bio prije pandemije. To se ogleda u svim sferama života, no nas ovdje primarno zanima ona kulturna.
Brojni organizatori kulturnih događanja sada već pod normalnim »strimaju«, odnosno digitalno prenose svoje programe, a Zoom gostovanja i digitalne radionice više nisu nikakav bauk. Osjetili su to i u Istra filmu, producentu dobro poznatom Riječanima koji vole njihovo čedo – History Film Festival – ali i filmove koje proizvode, pa odlučili obogatiti svoju ponudu projektom Digitalni susreti. Digitalni susreti, kako pojašnjavaju, program je digitalne prilagodbe postojećih i kreiranja novih kulturnih sadržaja edukativnog karaktera Istra filma.


Obiteljski projekt


– Cilj programa je u novonastalim okolnostima uzrokovanim globalnom pandemijom učiniti svoje programe šire dostupnima, a rad naše organizacije vidljivijim. Novonastale okolnosti ponukale su nas na okretanje elektroničkim, novim medijima za distribuciju kulturnih sadržaja te korištenje njihovih brojnih mogućnosti interakcije s publikom. Istra film ovim programom želi omogućiti publici, prije svega mladima, pristup gledanju dokumentarnih filmova različitih tematika, koji mogu poslužiti kao nadopuna školskom kurikulu ili tek na zabavan način skratiti vrijeme do ponovnog druženja u kinodvoranama – kažu u Istra filmu.


 Iz filma »Karamazovi«

Iz filma »Karamazovi«



Iza Istra filma ponosno stoje kći i otac Tiha i Bernardin Modrić, pa s Tihom razgovoramo o novoj njihovoj ponudi. Ona nam pojašnjava da se na mrežnoj stranici Istra filma (a mi dodajemo: na poveznici u gornjem desnom kutu pod egidom »Filmovi«) nalaze filmovi iz njihova programa podijeljeni u tri kategorije: Inkluzivno kino, History Film Festival i Istra film. Ukupno su zasad podignuta 32 filma, dva iz prve, 10 iz druge i 20 iz treće kategorije. Inkluzivno kino nudi filmove iz hvalevrijednoga projekta prilagodbe osobama s oštećenjima sluha i/ili vida audionaracijom te prevođenjem na hrvatski znakovni jezik. HFF i Istra film, sukladno nazivima kategorija, nude filmove iz programa festivala koji je u kratko vrijeme postigao respektabilan organizacijski standard, odnosno fimove nastale u produkciji Istra filma.


 Film »Pravi oktobar 1917.«

Film »Pravi oktobar 1917.«




 


Natječaj MKM-a


Tiha nam otkriva kada su počeli razmišljati o projektu koji je jučer postao funkcionalan.



– Još početkom 2020., kad nas je zadesila korona i s njom nova stvarnost, mislili smo kako sve te programe od posljednjih nekoliko godina staviti online. Jer nismo samo proizvodili filmove, nego je i History Film Festival svake godine postajao sve uspješniji i vidljiviji, a tu je i Inkluzivno kino, pa nam je bilo stalo da naš rad postane šire dostupan kako na području Hrvatske tako i »vani«. I onda se dogodio natječaj Ministarstva kulture i medija za digitalnu prilagodbu programa, pa smo dobili neka sredstva i krenuli u realizaciju – kaže Tiha, dodajući da je ona imala sve spremno već u veljači, no budući da su ona i otac jedini koji su na tome aktivno radili, a nisu imali potrebna znanja o webu, trebalo im je neko vrijeme da polove suradnike.


Tehnički, poveznice za filmove nalaze se na stranicama, s kojih se onda korisnik upućuje prema platformi Vimeo, gdje se nalaze filmovi. I sve to provjereno funkcionira, pa kad korisnik klikne link, on mu se odmah otvori i film je spreman za gledanje. Naravno, uvijek postoji mogućnost nekovrsnog zagušenja, no stranice su sasvim dobro izdržale naše testiranje.


 Može se pogledati i »Dodir anđela«

Može se pogledati i »Dodir anđela«


 


Naplata sadržaja


Tiha nam govori da će prvih mjesec dana, dakle kroz lipanj, većina filmova biti besplatno dostupna za gledanje, a korisnici se neće morati ni registrirati, već samo kliknuti i gledati. Nakon toga perioda neki filmovi ostat će besplatni, dok će se drugi moći pogledati »na zahtjev«, a cijena za to će biti tri dolara, odnosno nešto manje od 20 kuna.



Stranica ne staje samo na filmovima, već će u budućnosti osim novih filmova nastojati ponuditi i predstavljanja autora, razgovore, ali i sudjelovanje u filmskim radionicama. Već krajem lipnja, s obzirom na prikazivanje filma »Dugosvirajući rock« Bernardina Modrića u Art-kinu početkom srpnja, na Digitalnim susretima bit će organizarana projekcija, a i neke snimke s koncerata koje je Bernardin snimio za potrebe ovog dokumentarca o riječkoj udruzi LP rock i njenim vremešnim, ali duhom mladim članovima, ponosnim riječkim rokerima.