Odluka odgovornih ljudi

Odgođen Motovun film festival: ‘Učinit ćemo sve da Motovun dođe gledateljima’

P. N.

Foto MFF

Foto MFF

U želji da motovunsko Brdo filmova svima ostane mjesto lijepih uspomena, navode organizatori Motovun Film Festivala, donijeli smo tešku odluku...Odgođen je Motovun film festival. Organizatori festivala poručuju da će učiniti sve kako bi publika mogla pogledati filmove, koji su ove godine trebali biti prikazani na motovunskom brdu. U dogovoru sa Stožerom civilne zaštite, naime, organizatori Motovun film festivala zaključili su da je okupljanje u maloj sredini kakva je Motovun prevelik i neprihvatljiv rizik. Filmove će prikazivati na projekcijama koje će biti organizirane u Buzetu, odnosno diljem Istarske županije, kao i u Zagrebu, u kinu Tuškanac.


U želji da motovunsko Brdo filmova svima ostane mjesto lijepih uspomena, navode organizatori Motovun Film Festivala, donijeli smo tešku odluku: centralni program festivala koji se trebao održati od 30. srpnja do 1. kolovoza u Motovunu odgođen je do daljnjega.


Stožera civilne zaštite Istarske Županije i predstavnika općine Motovun dao je svoje mišljenje po organizaciji festivala, koje su organizatori poštivali.


Događaj visokog rizika
“Zbog pogoršanja epidemiološke situacije vezane uz covid-19 bolest u Istarskoj županiji mišljenja smo da je održavanje Motovun FF događaj visokog rizika te predlažemo da se on ove godine otkaže”.


Uvažavajući mišljenje stručnjaka, te imajući na umu da se okolnosti u zemlji i neposrednom okruženju mijenjaju, javlja televizija N1, “organizatori festivala složili su se da epidemiološka situacija ne pogoduje okupljanju posjetitelja u malenoj sredini Motovuna, čak ni u prilagođenom izdanju koje su za ovu godinu pripremili”.


– U trenutku kada smo odlučili održati festival, broj oboljelih u Hrvatskoj bio je na nuli, a optimizam u porastu – no i tada smo znali da moramo biti spremni na reakciju ako se trendovi promijene. Stoga je ova odluka rezultat našeg osjećaja odgovornosti za posjetitelje, stanovnike Motovuna i više od stotinu članova festivalske ekipe, te nastojanja da odgovornim ponašanjem doprinesemo općem boljitku, rekao je direktor festivala Igor Mirković.


Izmješteni festival


Ekipa festivala, istaknuo je direktor festivala i redatelj Mirković, svakako želi da filmovi koje su pripremili stignu do publike, što će se ove godine i dogoditi, samo u prilagođenom obliku izmještenom iz malenog Motovuna.


Program za djecu i mlade [email protected] u susjednom Buzetu održat će se prema planu od 23. do 26. srpnja, s obzirom da njegov format ne uključuje popratna događanja koja su procijenjena rizičnima. Iz istog razloga i dalje se pripremaju i planirane projekcije diljem Istarske županije. Najavljeni su i programi na zagrebačkoj ljetnoj pozornici Tuškanac od 31. srpnja do 3. kolovoza, kao i ljetne projekcije duž jadranske obale te opsežniji program u zagrebačkoj Laubi od 27. kolovoza do 6. rujna. Po potrebi, dio programa mogao bi biti predstavljen online.


– S obzirom da nije uputno da ljudi dođu u Motovun, učinit ćemo sve da Motovun dođe do njih. U konzultacijama sa stručnjacima, ekipa festivala kontinuirano traži način da pripremljeni program prikaže u okolnostima koje smanjuju rizik, prateći promjenjivu epidemiološku sliku u našoj zemlji. Ovu najtežu odluku donosimo u nadi i vjeri da će ova godina biti samo jedna kratka stanka u dugom životu festivala na čarobnom Brdu filmova, zaključio je Mirković.