Premijera filma Kumek

Na projekciju filma o Bandiću stigao i Milan Bandić. Rukovao se s Juričanom, izmjerili su mu temperaturu, a onda se okrenuo i – otišao

Siniša Pavić

snimio Davor Kovačević

snimio Davor Kovačević

A što se žanra tiče, ajmo reć' da smo u komediji, reče nam Dario Juričan



ZAGREB – Svi ljubitelji lika i djela gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, koji god motivi ih u ‘obožavanje’ vodili, dugo bi mogli pamtiti nedjelju 22. studenoga 2020. Ne samo da je danas gradonačelnik napunio, a valjda i proslavio, 65. rođendan, već je u kinu zagrebačkog Studentskog centra premijerno prikazan dugo i željno iščekivani film o redatelja Darija Juričana “Kumek” koji se u cijelosti bavi baš Milanom Bandićem. Štoviše, nije to bila samo jedna projekcije, već su projekcije, zbog velikog interesa, zaredale od ranoga jutra do kasno navečer!


Na projekciju filma stigao je i njegov glavni junak: gradonačelnik Zagreba Milan Bandić. Izmjerili su temperaturu i rukovao se s autorom, dok su se oko njega tiskali novinari. A onda se Milan Bandić, na opće iznenađenje prisutnih, okrenuo i otišao. Netko je to popratio komentarom: “Upravo je izgubio izbore”. Pogledom su ga pratili gčledatelji, među kojima i veliki broj onih što se bore u političkoj areni. Na premijeri su, naime, bili i Tomislav Tomašević, Rada Borić, Boris Jokić, Nikola Grmoja… Nije izostala niti Severina.


Foto galerija: I Milan Bandić na premijeri Juričanovog filma o Bandiću Foto: Davor Kovačević


Bandić je u kratkoj izjavi rekao da bi film bio tri puta bolji da ga je on režirao, ali redatelju nije propustio čestitati: “Čestitam na uratku. Red je doći kad te netko pozove. Morat ću ga razočarati večeras jer neću moći pogledati cijeli film. Mogao je napraviti i manji uradak”, rekao je Bandić, dodajući da danas ima poseban dan.




Juričan mu nije ostao dužan. rekao je da je gradonačelnik otišao – kao pas.


– Otišao kao pas, a ja sam mu posvetio i govor. Mojoj mami je danas rođendan. Želim joj sretan rođendan, ona je bila zvijezda prošlog filma. Ovaj film ima novu zvijezdu. Radili smo ga četiri godine. Bandiću poručujem da ću dati apsolutno sve od sebe da dobije ulicu u središtu grada. Žao mi je što živimo u zemlji pravne nesigurnosti, jer da ova zemlja nije iščašena Bandić bi ovaj film gledao na pay-per-view u Remetincu. Ovako mu se do prošle godine pjevalo na rođendanima od strane predsjednice Republike, rekao je Juričan.


Film “Kumek” se gledao u 9, 11, 13, 17, 19 i 21 sata u kinu SC-a, a premda su isprva odbili projekcije i u kinu Tuškanac su popustili interesu javnosti pa otvorili vrata i upalili projektor u 17 i 21 sat. Ili, kako nam to lijepo reče Juričan između dvaju ranijih projekcija, i u kinu Tuškanac su odlučili biti na pravoj strani povijesti. Juričana smo, dakako, pitali i koliko je zadovoljan reakcijom prvih gledatelja “Kumeka”.


– Ljudi su iznenađeni, ali i zadovoljni, reče nam Juričan.


Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Dario Juričan na premijeri filma “Kumek” /
foto Davor Kovačević


Pojašnjava redatelj kako dio publike dolazi na projekciju s nerealnim očekivanjima da će nakon filma odmah uslijediti abdikacija čovjeka za kojeg se čini da je oduvijek na čelu metropole. No, brzo bivaju zadovoljni pričom u kojoj je, baš kao i u prijašnjim radovima Juričana i suradnika, jakog autorskog štiha. Film je, zapravo, slaže se Juričan, suočio publiku s činjenicom da je netko svih ovih godina uredno birao Bandića za gradonačelnika i da nisu to učinili vanzemaljci, taman da ovo bude film o Bandiću koliko i o svima nama. Stoga ne čudi da na molbu da u rečenicu, dvije izreklamira film Juričan poručuje: “Ovo nije film o Milanu Bandiću.”


– A što se žanra tiče, ajmo reć’ da smo u komediji, reče nam Juričan.


Za svaku od projekcije u promet je pušten epidemiološki dozvoljen broj karata, u SC-u za svaku projekciju 150 karata. Na ulazu u kino SC-e mogla se kupiti i knjiga “Kumek”, a čiji su autori novinari i publicisti Saša Paparella i Hrvoje Appelt.