Nina Obuljen Koržinek

Ministrica zaštitila Blaževića od smjene ovlastima koje je sama htjela ukinuti: Priznajem, nažalost sam promijenila mišljenje

Ante Peričić

Foto arhiva NL

Foto arhiva NL

Moj je osobni stav bio da to treba izbaciti iz Zakona te smo takav prijedlog stavili u javnu raspravu. Međutim, nakon ovoga što se dogodilo..., objašnjava ministrica



Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek odbila je prihvatiti razrješenja intendanata hrvatskih narodnih kazališta u Rijeci i Splitu. Po njoj, u obrazloženju odluka gradskih vijeća nisu vidljivi ni zakonski ni principijelni razlozi.


Nina Obuljen Koržinek rekla je u petak u izjavi novinarima da će Ministarstvo čuvati kulturu kao javno dobro i da neće dopustiti političke obračune koji se vode preko leđa kulture.


“Principijelno, intendante ne treba smjenjivati”


Formalno, odluke gradskih vijeća su šture i neargumentirane i u njima nema dokaza gdje je došlo do kršenja zakona. Ministarstvo štiti zakonitost i u slučaju osporavanja, odluka bi lako pala na sudu, kazala je.




Principijelno, intendante ne treba smjenjivati prije kraja mandata ukoliko nije došlo do kršenja zakona, a oba kazališta imala su vrijedne projekte za vrijeme pandemije, rekla je Obuljen Koržinek.


O njezinim razlozima sa odbijanje odluke Gradskog vijeća Rijeke za smjenom Marina Blaževića ranije smo pisali OVDJE.


Ministrica odbila odluku Gradskog vijeća Rijeke o razrješenju Marina Blaževića: Ne mogu to prihvatiti iz principa



Ministrica je iskazala žaljenje što na raspravama u Splitu i Rijeci nije bilo niti riječi o postignućima i rezultatima tamošnjih ustanova iako, tvrdi, ijedna i druga realizirale su vrlo važne i vrijedne programe.


U prijedlogu Zakona više nema te ovlasti


Iako ovim opovrgavanjem odluka gradskih vijeća ministrica koristi svoje zakonsko pravo, postavlja se pitanje zašto u novom prijedlogu Zakona više nema te ovlasti.


“Moj je osobni stav bio da to treba izbaciti iz Zakona te smo takav prijedlog stavili u javnu raspravu. Međutim, nakon ovoga što se dogodilo, a mislim da je legitimno promijeniti stav, vjerujem da, kada je riječ o nacionalnim kazalištima, tu odredbu trebamo zadržati, pogotovo s obzirom na povećanja ulaganja od strane Ministarstva kulture i medija u Konzorcij i sustavne razmjene.


Ulazimo puno više u financiranje nacionalnih kazališta sljedeće godine no što je to ranije bila praksa. Priznajem, nažalost sam promijenila mišljenje.


Ova me situacija uvjerila da je ta odluka ipak bila u Zakonu s razlogom, ali vidjet ćemo što će biti u Saboru”, objasnila je ministrica svoju promjenu stava.


Hoće li Ministarstvo ući u osnivački dio kazališta?


Priupitali smo je hoće li Ministarstvo kulture i medija ući u osnivački dio kazališta s obzirom na to da su ona prevelik teret za proračune svih gradova osim Zagreba.


“Kultura nije teret. Kultura je nešto što naš narod, društvo i državu čini boljom. Ulaganja u kulturu su značajna, mogla bi biti i veća. Mislim da ta nacionalna kazališta donose veliku vrijednost tim gradovima.


Mi smo, tijekom prošle godine, pokrenuli Konzorcij nacionalnih kazališta. To će doprinijeti tomu da nacionalna kazališta postanu još vidljivija i bliža građanima.


Otvorena sam za razgovor, sljedeći tjedan će ZOK biti na Vladi te će ići u Sabor. Ovo što se danas dogodilo i što se događalo posljednjih mjeseci povećalo je interes za razgovore o kulturi u Saboru, što me veseli”, naglasila je.