Nina Obuljen Koržinek

Ministrica odbila odluku Gradskog vijeća Rijeke o razrješenju Marina Blaževića: Ne mogu to prihvatiti iz principa

Ante Peričić

Nina Obuljen Koržinek i Marin Blažević / Foto arhiva NL

Nina Obuljen Koržinek i Marin Blažević / Foto arhiva NL

Radi se o šturim, zapravo neargumentiranim odlukama. Nije se postupalo niti sukladno Zakonu..., tvrdi ministrica kulture



Ministarstvo kulture i medija ne može prihvatiti odluke gradskih vijeća o razrješenju intendanata niti u Splitu niti u Rijeci, objavila je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek na konferencije za medije upriličenoj u podne u Ministarstvu kulture i medija.


“Potpisala sam obje odluke i dostavili smo ih i Gradu Splitu i Gradu Rijeci. Što se formalnih razloga neprihvaćanja odluka gradskih vijeća tiče – radi se o šturim, zapravo neargumentiranim odlukama.


Nije se postupalo niti sukladno Zakonu o ustanovama, niti sukladno Zakonu o kazalištima, što smo detaljno obrazložili u rješenjima u kojima ne prihvaćamo odluke.




Odlukama nedostaje ono nužno – ako se smjenjuje ili razrješuje nekoga prije isteka mandata, to treba precizno obrazložiti i dostaviti konkretne materijalne dokaze – gdje je došlo do kršenja zakona?


Jedna od odluka čak nema niti uputu o pravnom lijeku, što je neki minimum da bi se ista mogla smatrati zakonitim dokumentom”, kazala je ministrica.


“Po meni, intendante ne treba ni smjenjivati”


Dodala je kako je Ministarstvo tu da bi štitilo zakonitost.


“Mi smo legalisti i uvjereni smo da bi, u slučaju osporavanja, i jedna i druga odluka, ovako kako su napisane, pale na sudu”, kaže Obuljen Koržinek.


Ministrica je, uz navedeno, istaknula kako postoje i principijelni razlozi zbog kojih ne može prihvatiti odluke gradskih vijeća.


Po njenom mišljenju, ravnatelje institucija u kulturi i intendante ne treba smjenjivati prije isteka mandata ukoliko nije došlo do kršenja zakona ili neispunjavanja programskih obaveza.


“Vjerujem da svatko svojim djelima mora braniti principe za koje se zalaže. Nikoga nisam smijenila prije isteka mandata, a mnogim ravnateljima, koji su uspješno radili svoj posao, dala sam novi mandat – bez obzira je li ih imenovao moj neposredni prethodnik ili Vlade koje su bile ranije.


Ravnatelje kulturnih institucija treba vrednovati po rezultatima i programu”, rekla je.


“Nije ova odluka protivna građanima Rijeke”


Uz to, ministrica je iskazala žaljenje što na raspravama u Splitu i Rijeci nije bilo niti riječi o postignućima i rezultatima tamošnjih ustanova iako, tvrdi, ijedna i druga realizirale su vrlo važne i vrijedne programe.


Na tezu da je ova odluka protivna građanima Splita ili Rijeke, ministrica tvrdi suprotno. Riječ je, kaže, o odlukama u kojima Ministarstvo želi uputiti na nužnost zakonitog postupanja.


“Naše odluke u slučaju Splita i u slučaju Rijeke moraju biti shvaćene kao obrana zakonitosti i obrana digniteta institucija u kulturi i osoba koje vode te institucije.


Ovo nisu jedine situacije u kojima se uspješni ravnatelji smjenjuju. Imali smo sličnu nekidan u Čakovcu, sjetimo se na koji se način vodila rasprava o Varaždinu i tako dalje.


Željela bih, kao ministrica kulture, poručiti da kulturne institucije treba tretirati s dignitetom te imati poštovanja prema ravnateljima jer su to osobe koje obavljaju odgovorne poslove u teškim okolnostima često nesigurnog financiranja”, kazala je ministrica.


Zaključuje kako nije dobro kada se neke druge borbe i rasprave prelamaju preko leđa kulture.