Intrigantan roman

U Rijeci predstavljen roman “Plameni Balkana” Valerija Di Donata

Sandy Uran

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Roman progovara o dvama važnim povijesnim momentima za ovaj kraj - onom nakon Drugog svjetskog rata i onom Domovinskog rata



U izložbenom salonu Zajednice Talijana u Rijeci predstavljen je nadasve intrigantan roman talijanskog novinara i pisca Valerija Di Donata naslovljen »Le fiamme dei Balcani« (»Plameni Balkana«) u izdanju »Oltre Edizioni«, dostupnog na internetu.


Žanrovski je roman svrstan u kategoriju povijesnih krimića. O potonjem je govorila predsjednica Zajednice Talijana u Rijeci prof. Melita Sciucca, naglasivši vrijednost ovog djela koje progovara o dvama izuzetno važnim povijesnim momentima za ovaj kraj – onom nakon Drugog svjetskog rata i egzodusa Fijumana, Istrijana, i onom Domovinskog rata.





– Knjigu sam pročitala s puno emocija jer tematizira događaje s kojima sam dobro upoznata. U toj priči prepoznala sam dio priče vlastite obitelji, zatim mojih prijatelja te brojnih drugih obitelji ove regije, istaknula je Sciucca koja je ovom prigodom pročitala odlomke iz romana, dočaravši prisutnima djelić onoga što čitatelje očekuje u ovom povijesnom putovanju kroz vrijeme dviju različitih povijesnih epoha, u kojima se priče sudionika u jednom trenutku isprepliću poput paukove mreže.


Autor Valerio Di Donato, diplomirani politolog, umirovljeni novinar i urednik vanjske i unutarnje politike dnevnih novina iz Brescie, Giornale di Brescia, iza sebe već ima jedno djelo posvećeno egzodusu žitelja ovoga kraja naslovljeno »IstrianIeri«.


No, u ovom najnovijem uratku, za potrebe kojeg je pomno istraživao događaje proučavajući povijesne knjige, arhivsku građu, ali i putujući Istrom, Pulom, Rijekom, Beogradom i Srebrenicom, priča se temelji na istinitoj priči Istranina kojeg je Di Donato imao priliku upoznati tijekom istraživanja priča o ezulima, a čiju je filmsku priču pretočio u povijesni kriminalistički roman koji u sebi sadrži i natruhe ljubavne priče.


Glavni lik je Antonio Fabris koji je nakon Drugog svjetskog rata emigrirao u Italiju. Traga za razlogom zašto su ga partizani željeli ubiti te doznaje ime svoga ubojice, agenta OZNE, koji je zakazao u likvidaciji.


U međuvremenu Tončijev nećak Ivan, sin njegove sestre čija obitelj živi u Hrvatskoj, odlazi u Domovinski rat i biva ranjen u Vukovaru. Kako se dalje odvija fabula koja dotiče glavne i sporedne likove, valja otkriti čitajući ovaj napeti roman koji progovara o »Plamenima Balkana«, čiji se prijevod na hrvatski jezik željno iščekuje.


Govoreći o svom romanu, Di Donato je istaknuo kako mu je pisanje ove knjige bio velik izazov, te naglasio kako je pomno istraživao povijesne događaje ne bi li bio što vjerodostojniji.


– Moj je cilj bio napisati »fresku« tih zbivanja i nadam se da sam u tome uspio, istaknuo je Di Donato, koji je otkrio i kako pisanje ovog povijesnog krimi-romana nije uvijek bilo jednostavno